Gezginler Kulübü Ne Yaptı


 

GEZGİNLER KULÜBÜ BUGÜNE KADAR

NELER YAPTI?

(Ocak 2014 )

 

 

 

Derneğimiz on dört yıl içinde birçok yeniliğe öncülük etti. Sosyal ve çevre etkinliklerinde önemli adımlar attığımıza inanıyoruz. Gezginlik ruhunun toplumda yaygınlaşması için hep çaba içinde olduk. Gezgin dostlara ve üyelerimize hep destek olmanın gayreti içindeyiz.  

 

 

KULÜP  BİNAMIZ

 

Binamız  betona henüz teslim olmamış,  mahalle  kültürünü koruyan hatta halen zaman zaman  mahalle kavgalarının bile  yaşandığı, ünlü Ahırkapı Sokak Orkestrasını oluşturmuş, İstanbul’un çok özel  semtlerinden biri olan Cankurtaran’da daha önce bir takım kabadayılarca işgal edilmiş  çirkin bir beton  binanın büyük masraflarla tarihi bir Türk evi şekline dönüştürülmesiyle hizmete girmiştir. Sultanahmet Camii manzaralı bir çatı, bodrum kat, büro kısmı ve ayrıca bir misafirhane, biri sanat merkezi olan iki orta  kattan oluşan bina;  dünyadaki gezginler kulüpleri içersinde en geniş hacme sahip olanlardan birisidir. Ayrıca bünyesinde, Türkiye Gezginler Kulübü,  Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği, Dans 34, Vejetaryenler Derneği,  Bisiklet Sevenler Derneği isimli 4 adet sivil toplum kuruluşunu barındırmaktadır.  Elbette böyle bir özel binaya ayakta tutmak zor ve pahalı olmakta.

 

SOKAK FESTİVALİ İLE  DERNEĞİMİZ AÇILDI

 

Gezginler Kulübü, Cankurtaran’da satın alınarak bir yıl içinde restore edilen tarihi bir binada çok sayıda politikacı, yazar, düşünür, sanatçı ve gezgin dostun katılımı ile 29 Eylül 1998 tarihinde bir sokak şenliği yapılarak üyelerine hizmet vermeye başladı. Kulübün açılışındaki şenlik sırasında Erol Büyükburç, Yasemin Kumral (Şimşek), Rüstem Batum, Coşkun Aral, Leyla Tekül, Sermet ve Nuray Erkin ile Göksel Kortay sahne aldılar. Bu arada gezgin yazarlarımız Gülten Dayıoğlu, Prof. Dr. Nadir Paksoy, Prof.Dr. Tarık Minkari, Hülya Koç ve Mustafa Balbay kitaplarını imzaladılar. Kulübümüz resmi açılışını ise Sn. Deniz Baykal ile dönemin Eminönü Belediye Başkanı Doç. Dr. Ahmet Çetinsaya birlikte gerçekleştirdiler.

 

 

DERNEĞİMİZİN BİRİNCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMASI (1999)

Türkiye Gezginler Kulübü Birinci Kuruluş Yıldönümü nedeniyle, 7 Ekim 1999 tarihinde, İstanbul’daki Diplomatik Misyona Dede Efendi Evi ve “Armada Oteli’nde” yemek ve kokteyl vermiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Prof. Dr. Erman Şener ve Eminönü Belediye Başkanı Lütfü Kibiroğlu’nun da katılımı ile renklenen bu kokteyl, Kulüp Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural’ın önderliğinde genç sanatçı Pari Dukoviç’in resim sergisi ile başladı. Armada Oteli Bahçesinde devam eden kokteyl, Igor-Margarita çifti ve Ümit İris Seval Uğur çiftinin dans gösterileri ile devam etti. Patrik Barthelemous’un da katıldığı geceye ilgi oldukça büyük oldu. Beş yüze yakın dostumuz bizi yalnız bırakmadı. Dernek binamızda gezgin/yazar dostlarımız kitaplarını imzaladılar. Onur üyelerimize, kulübümüze yaptıkları katkılar dolayısıyla birer plâket verildi.

 

BİRİNCİ GEZGİNLER ŞENLİĞİ

 

Fatih Üniversitesi ile ortak hazırladığımız Birinci Gezginler Şenliği 28 Mayıs 2006 Pazar günü Fatih Üniversitesi Beylikdüzü Kampusunde 40’a yakın üyemizin ve toplam 150’e yakın gezginin  katılımı ile başarıyla gerçekleşti. Nasuh Mahruki, Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ve Orhan Kural farklı coğrafyaları ve tecrübelerini saydamlarla anlattı.  Kırgız iki hanım halk danslarını sundu. Merdivenlerde tüm gezginler birlikte bir fotoğraf çektirdik. Ardından güzel bir öğle yemeği sunuldu. Suna Saygan, Kemal Suman, Hüseyin Gökçe, Mustafa Andiç ve Şerif Ali Tekalan gezi kitaplarını imzaladı. Bir de coğrafya testi vardı. Üyelerimiz Dr. Ayşin Karasoy Yeşilada, Yako Taragano ve Mehmet İlhan ödül aldılar. Bu neşeli gün Erol Büyükburçun konseri ile sona erdi.

 

 

2001 YILINDA YENİ BİR SOKAK FESTİVALİ

 

1 Haziran 2001 tarihinde dernek binasının bulunduğu sokakta, Eminönü Belediyesi ile Akbıyık Sokak Şenliği’ni organize etti. Çetin Yapıcı’nın Armada Oteli’nde “Doğanın Renkleri” başlıklı fotoğraf sergisi ile Müdebbir Törün’ün piyano eşliğindeki konseri izledi. Nasuh Mahruki, Orhan Kural, İzzet Keribar dahil altı sanatçının katıldığı karma sergi Dede Efendi Evi’nde sanatseverlere sunuldu. Armada Oteli’nin bahçesinde Gülten Dayıoğlu, Emin Çizmeci ve Nasuh Mahruki kitaplarını imzaladılar. Sokak sahnesinde ise Hasan Karayol, Jose Manuel, Reyna Comez, Attilâ Atasoy, Romalı Perihan, Yıldız Üniversitesi Dans Grubu, Nurşen Aslan-Hakkı Çopuroğlu, Ebru Sırma-Pari Dukoviç çifti ve Erol Büyükburç’u izledik.

 

 

ÇEVRE VE GEZGİNLİK: ÇEVRE KOZASI

 

Doğayı ve kültürü korumayı amaçlayan Gezginler Kulübü, “Çevre Kozası” üyesi olarak değişik çevre faaliyetlerine katıldı ve Çevre Kozası’nın değerli üyelerine 2000 yılının Şubat ayında Dedefendi Evi’nde ev sahipliği yaptı.

 

Gezginler Kulübü 9 Haziran 2002 tarihinde Çevre Kozası tarafından “Boğazın Güvenliği” için gerçekleştirilen eylemde yer aldı. 2004 Eylül ayında aynı paraleldeki eyleme derneğimiz adına Koray Yeşilada katıldı.

 

Daha sonra bu hareket devam ettirilemedi.

 

KUYU LOKANTASINDA BİR DAVET

 

Derneğimizin Java – Bali ile Romanya gezilerine katılan değerli gezi arkadaşlarımız sanatçı  Deniz Dümer’in daveti ile Arnavutköy’deki “Kuyu” lokantasında 28 Aralık 2002 Cumartesi akşamı toplandılar. Neşeli birkaç saat içinde gezi anıları tazelendi. 

 

 

LONDRA METROPOLİTAN ÜNİVERSİTESİ’NDE UCUZA GECELEME

 

Londra’daki Metropolitan Üniversitesi üyelerimize çok uygun fiyatla konaklama imkanı sağladı. Ancak önceden onlarla haberleşmek gerekiyor.   Genç üyelerimiz bu imkandan değişik defalar faydalandı. (Gelen mektubu web sitemizde yayınladık.), burada kalan üyemiz Suna Saygan çok memnun oldu. Sonra bu üniversite öğrencileri kolay mezun ettiği gerekçesi ile cezalandı ve basına konu oldu.

 

 

 

DERNEK BİNAMIZ FİLM VE DİZİLERE PLATO GÖREVİ DE YAPIYOR

 

Örneğin, Ayhan Sonyürek’in yönettiği Göksel Arsoy, Nevra Serezli, Altan Erkekli ve Haldun Dormen’in rol aldığı “Unutulmayanlar” adlı film bizim dernek binamızda başladı.

 

 

GEZGİNLER KAHVESİ

 

Üyelerimizi ve sevenlerimizi bir araya getirmek amacıyla gezginlerin kütüphanemizi inceleyip kitaplarımızı okuyup,  kahvesini yudumlayacağı sürekli açık bir ortam yarattık. Uğrayanlar oluyor ancak biz daha yoğun ilgi bekliyorduk. Beninli Süleyman sizi  güzel kahvesi ile  daima orada bekliyor.  

 

WEB SİTEMİZ

 

Gezginler Kulübünü tanıtmak amacı için bir Web Sitesi hazırlanmıştır. Ve her hafta web sayfamız güncellenmektedir. Değerli üyemiz Gültekin Çizgen binamızın iç ve dışının fotoğraflarını çekmiştir. Derneğimizin son faaliyetlerini internet sitemizden takip edebilirsiniz. Sayfanın editörlüğünü farklı genç arkadaşlar yapmıştır ve yapmaktadır.  (https://gezginler.org.tr) adresinden ulaşabileceğiniz siteyi, 2000 yılının Mayıs ayından itibaren 93 ülkeden 175 bin kişi ziyaret etmiştir. Sizlerden daha iyi bir tanıtım için web sitemiz ile ilgili eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.

ÇARŞAMBA TOPLANTILARI

On üç yıldır devam Çarşamba toplantılarımıza zaman zaman düşündüğümüzden çok daha fazla sayıda izleyici katılmaktadır ve doğrusu bu da bize ayrı bir mutluluk vermektedir. Önce bizim binada başladık ancak bu geniş katılımcı kitlesini ağırlayacak büyüklükte olmaması nedeniyle gezgin dostlarımıza daha geniş ve rahat bir ortam sağlamak için Eylül 1999 tarihinden sonra toplantımız komşumuz Dede Efendi Evi’nin tarih kokan mistik atmosferinde gerçekleşti. Bu nedenle Türk Tarihi Evleri Koruma Derneği’ne teşekkür ederiz. Daha sonra Dede Efendi Evi de dar gelmeye başladı. Bu yüzden toplantılarımıza uzun bir süredir derneğimize daima destek veren Armada Otel’de tüm hızı ile devam etmekteyiz.

Derneğimizin “Çarşamba Toplantıları”na sohbet, saydam gösterisi ve müzikleri ile  katılan konuklardan bir  demet… Profesyonel kanalların bile bu kadar ünlüyü bu kadar uzun bir süreç içinde bir araya toplayamayacağını iddia ediyorum.  

Nevval Sevindi (Haziran 1999), Prof. Dr.Jak Deleon (aramızda değil) (Ekim 2000), Necdet Yaşar (Kasım 2000), Ali Poyrazoğlu (Kasım 2000), Zerrin – Derya Arbaş (aramızda değil) (Kasım 2000), Nermin Bezmen (Kasım 2000), Mustafa Balbay (Şubat 2000), Buket Uzuner (Nisan 2000), Nur Yoldaş (Mart 2001), Okay Temiz (Mart 2001), Güngör Bayrak (Mart 2001), Dr. Can Ataklı (Mart 2001), Haluk Cecan (Mayıs 2001), Esmeray (Mayıs 2001), Prof. Dr.Tarık Minkari (aramızda değil) (Mayıs 2001), Semiha Yankı (Mayıs 2001), Ara Güler (Mayıs 2001), Bora Gencer (Mayıs 2001), Ayşegül Aldinç, (Haziran 2001), Bilgen Bengü (Haziran 2001), Ahmet Utku (Kasım 2001), Saadet Sun (Ocak 2002), İsa Çelik (Şubat 2002), Mehmet Ali Alabora (Mart 2002), Nihat Boytüzün (Haziran 2002), Leman Sam (Haziran 2002), Özcan Yurdalan (Haziran 2002), Şevval Sam (Ekim 2002), Kenan Işık (Kasım 2002), Gül Arda (Aralık 2002), Başaran Ulusoy (Mart 200 3), Akrep Nalan (Mart 2003), Ali Borovalı (Mart 2003), Arif Aşçı (Mayıs 2003),  Mithat Bereket (Haziran 2003); Aydın Boysan (Haziran 2003), İlhan Şeşen (Kasım 2003), Gültekin Çizgen (Kasım 2003), Arif Aşçı (Aralık 2003)  İzzet Keribar (Aralık 2003),  Atilla Atasoy (Aralık 2003), Murat Evgin (Ocak 2004), Tolga Örnek (Ocak 2004), Coşkun Aral (Mart 2004), Yaşar Özel, (Mart 2004),Prof. Dr. Sabit Kalfagil (Mart 2004),   Saim Orhan (Nisan 2004), Yasemin Boran (Mayıs 2004), Erol Büyükburç (Haziran 2004), İbrahim Zaman (Kasım 2004), İhsan Kalkavan (Ocak 2005), Ersin Alok (Ocak 2005), Nasuh Mahruki (Ocak 2005), Ediz Hun (Mart 2005), Ayten Alpman (aramızda değil) (Mart 2005), Levent Kırca (Nisan 2005), İlhan Feyman (Nisan 2005), Hüner Coşkuner (Nisan 2005),  Halit Kıvanç (Mayıs 2005), Hülya ve Ömür Göksel (Mayıs 2005), Aysel Gürel (aramızda değil) (Mayıs  2005) Atilla Dorsay (Haziran 2005), Gülten Dayıoğlu  (Haziran 2005),  Hülya Koçyiğit, Zeliha Sunal (Aralık 2005), Müjdat Gezen (Ocak 2006),  Ahmet Selçuk İlkan (Ocak 2006) ,  Cenk ve Erdem (Nisan 2006), İTÜ Maçka Dans Grubu (Mayıs 2006)  Parla Şenol (Haziran 2006),  Nilgün Belgün (Ekim 2006), Muhittin Köroğlu (Kasım 2006), İbrahim Zaman (Aralık 2006), Rahmi Koç (Şubat 2007), Mert ve Leylim Çifti (Şubat 2007),  Safa Önal (Mart 2007), Selçuk Alagöz (Nisan 2007), Wanderlust Dergisi (Mayıs 2007), Hande ve Tuyan Çiftçi (Salsa Gösterisi) (Ekim 2007) Okan Bayülgen (Kasım 2007), Esin Afşar (aramızda değil) (Aralık 2007), Mahsun Kırmızıgül ve Hakan Aysev (Mart 2008), Dr. Murat Yalçıntaş (İTO) (Mart 2008),  Şenay Düdek (üyemiz) (Nisan 2008), İzzet Keribar (Mayıs 2008),Armağan Çağlayan, Doğuş  (Kasım 2008), Nilay Dorsa (Aralık 2008), Ziya Azazi (Mart 2009), Doğa Rutkay, Necla Akben (Nisan 2009), İzzet Keribar (Ekim 2009), Aleko ve Prof. Dr. Nadir Paksoy, Şafak Sönmez (Kasım 2009), Eser Noyan (Aralık 2009), Derya Köroğlu (Mayıs 2010), Neşe Erberk (Ekim 2010), Ayla Algan, Lale Manço (Kasım 2010), Türkan Şoray (Aralık 2010), Ahu Aysal, Cüneyt Arkın (Mart 2011), Meral Orhonsay (Nisan 2011), Yaşar ve Ayşegül Aldinç (Mayıs 2011), Emel Sayın (Ekim 2011), Seyfi Dursunoğlu (Huysuz Virjin) (Kasım 2011), Emel Sayın (Aralık 2011), Pınar Aylin, Bora Gencer (Mart 2012), Rana Alagöz, Burhan Öcal (Haziran 2012), Seçil Heper (Ekim 2012)  Esra Erol (Kasım 2012) Cihan Ünal (Nisan 2013), Ali Kibar (Mayıs 2013), Melike Demirağ (Ekim 2013), (Ekim 2013), Saffet Emre Tonguç (Ekim 2013),  Esra Erol (Kasım 2013),                 

  

TÜRKİYE GEZGİNLER KULÜBÜ’NÜN ULAŞILAMAMIŞ COĞRAFYALARA YURT DIŞI GEZİLERİ

Türkiye Gezginler Kulübü, sizlerin tek başına veya diğer klasik seyahat şirketleri ile gidemeyeceğiniz birçok ülkeye Türkiye’den bir ilke öncülük ederek geziler düzenledi (Yemen, Uruguay, Şili, Bolivya, Ekvator, Bangladeş, Sri Lanka, Bahreyn, Sulawesi Adası, Tanzanya, Zanzibar, Madagaskar, Komor Adaları, İrlanda, İskoçya, Kanada, Alaska, Sudan, Kenya, Etiyopya, Estonya, Litvanya, Letonya, Brunei, Suriye, Kuzey Kore, Kaşmir, Bhutan Krallığı, Gana, Togo, Benin, Nijerya, Endonezya, Tibet,  Fildişi Sahilleri, Botsvana, Zambiya, Zimbabwe, Tibet,  Java Adası, Romanya, Kuzey Amerika, Kanada, Etiyopya, Uganda, Ruanda, Mozambik, Malawi ve Svaziland, Gine,   Mali, Gine Bissau, Gambiya, Bosna Hersek, Ukrayna, Senegal,  Güney Hindistan, Laponya ve  Güney Yemen, Galapagos, Kolombiya, Venezuela, Yeşil Burun Cumhuriyeti, Kamçatka, Mançurya, Hırvatistan Slovenya, Buryat Cumhuriyeti, Sıkkım, Moğolistan, Bhutan, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Nijer, Çad,  Bengal Eyaleti, Angola, Alaska, Bering Boğazı, Papua Adası, Sumarta, Estonya,  Chukatka Özerk Bölgesi, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Grand Cayman, Vanuatu, Yeni Kaledonya, Filiipinler ve Kore  gibi...). Gezilerimize katılan gezgin dostlara teşekkür borçluyuz. Yurtdışı gezilerimiz, sizleri dünyanın dört bir köşesine götürmek amacıyla, daha ucuz ve daha ilginç istikametleri içeren  programlarla devam edecektir.

Kulübümüz şimdiye kadar; Duru, Vista,  Tur Dünyası, İrem Tur, Air Tour,  İstmar, Uzintour, Merlin, Aktüel Tur, Merlin Turizm, Apex,  GeziciYAK, Pekin Turizm, Bien  Turizm,  MTM,  Ejder Alakart Tur, Birsey Turizm, , Antonina, OTC, Alakart, Tura Turizm, Fidan Turizm,  Koptur, Devr-i Alem, More Travel  gibi farklı seyahat acenteleri  kanalı ile  farklı coğrafyalara geziler organize etti.

DERNEĞİMİZİN GEZİLERİ

 

1.     Güney Amerika, Arjantin, Uruguay, Şili,  Bolivya,  Ekvator, Tur Dünyası, Aralık 1997

 

2.     Bahreyn ve Yemen, Bahreyn, Sana, Al Mahweet, Tur Dünyası, Ocak 1998

 

3.     Malezya, Borneo, Brunei ve Sri Lanka, Dubai, Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Brunei, Sri Lanka, Tur Dünyası, Nisan 1998

 

4.     Orta Amerika ve Karayipler, Panama, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Tur Dünyası, Eylül 1998

 

5.     Madagaskar ve Komor Adaları, Morino, Tulear, Antananarivo, Berenty, Tur Dünyası, 1998

 

6.     Tanzanya ile Zenzibar, Dar-es-Salaam, Arusha, Lake Mayora, Zenzibar Adası, Tur Dünyası, Ocak 1999

 

7.     Bangladeş ve Sulawesi Adası, Dakka, Kuala Lumpur, Ujung Pandang, Traija Land, Cakarta, Bandar Seri Begawan, Colombo, Kondaloma, Kandy, Tur Dünyası, Nisan 1999

 

8.     Gemi ile Kuzey Norveç ve İskandinavya, (Holland American Line, Rotterdam Gemisi), Kopenhag,  Norveç Kıyıları,  Bergen, Spitzbergen, Dublin, Belfast, Londra: Vista Turizm, Temmuz 1999

 

9.     Millenium’da Amsterdam, Bien Turizm, Aralık 1999 - Ocak 2000

 

10.  Sudan ve Etiyopya, Abu Dabi, Hartum, Adis Ababa, Langano, Nairobi, Bahreyn, İstmar Turizm, 11 – 20 Mart 2000

 

11.  Baltık Cumhuriyetleri, Vilnius, Tarakai, Kaunas, Riga, Tallinn, Naura, St. Petersburg, İstmar Turizm, Temmuz 2000

 

12.  Pekin ve Kuzey Kore, Zürih, Pekin, Pyong Yang,  Kaesong , İstmar Turizm, Eylül 2000

 

13.  Güney Afrika ve Namibya, Tel Aviv, Kudüs, Johannesburg, Sandton, Sun City, Windhoek (Namibya), Etosha, İstmar Turizm, Aralık 2000

 

14.  Hindistan – Bhutan – Kaşmir, Delhi, Paro (Bhutan), Thiumphu, Leh (Kaşmir), Jaipur, Agra, İstmar Turizm, Şubat 2001

 

15.  Batı Afrika, Abidjan (Fildişi Sahilleri), Agra (Gana), Lome (Togo), Cotonou (Benin), Lagos, İstmar Turizm, Temmuz-Ağustos 2001

 

16.  İskoçya ve İrlanda, Edinburgh, Aberdeen, Inverness, Ballachulish, Glasgow, MTM Turizm, Ağustos 2001

 

17.  Prag (İstmar), Özel uçak ile genel koordinatör olarak, Ağustos 2001

 

18.  Roma, koordinatör ve misafir olarak Al’İtalia ile, ETS Turizm, Aralık 2001 – Ocak 2002

 

19.  Klasik Hindistan, Delhi, Jaipur, Agra,  Pekin Turizm, Şubat 2002

 

20.  Java Adası ve Bali, Abu Dabi, Jakarta, Bangkong, Baturadan, Yagjakarta, Bromo, Kalibaru, Pekin Turizm, Haziran 2002

 

21.  Çin ve Tibet, Kanton, Shangai, Pekin, Xian, Lhasa, Chendgu, Yangshou, Shenzen, HongKong, Pekin Turizm, Temmuz – Ağustos 2002

 

22.  Umman ve Yemen, Muskat, Sanaa, Pekin Turizm, Ağustos 2002

 

23.  Volga Nehri Boyunca, Moskova, Uglich, Kostromo, Yaroslavl, Goritsy, Kizhi, Svirtsoy, St. Petersburg, Pekin Turizm, Eylül 2002

 

24.  ABD ve Kanada, Atlantic City, Philadelphia, Washington DC, Niagara, Toronto, Bin Göller,Ottowa, Quebec, Montreal, Boston, New York,  (Kiralık Minibüs ile) Pekin Turizm, Temmuz  2003

 

25.  Hicaz Demiryolu Nostalji Gezisi, (Misafir Olarak), Amman (Ürdün), Busra (Suriye), Şam (Suriye) Eman Turizm, Ağustos 2003

 

26.  Portekiz ile İspanya, (Iber Yarımadası), Porto, Lizbon, Sevilla, Cordoba, Jaen, Granada, Toledo, Segovia, Madrid, Barselona,  Pekin Turizm,   Kasım 2003

 

27.  Boydan Boya Farklı Bir Afrika, Etiyopya (Lalibela, Gondor, Bahar Dar, Addis Ababa), Zambiya (Livingstone), Botswana (Chobe, Okavango), Güney Afrika Cumhuriyeti (Sun City, Cape Town), Pekin Turizm,  Şubat 2004

 

28.  Uganda ile Raunda, Kibale, Queen Elizabeth Milli Parkı, Kinigi Goril Parkı, Kigali, Kampala, Aktüel Tur, Nisan 2004

 

29.  İngiltere – İskoçya – İrlanda ve Galler, Londra, Cambridge, York, Glasgow, Edinburgh, Stiring, Dublin, Ring of Kenny, Limenich, Stohenge, Pekin Turizm, Temmuz 2004

 

30.  Kore ile Japonya, Seul, Kyoto, Nara, Tokyo, Pekin Turizm, Eylül 2004

 

31.  Kamboçya ile Vietnam, Bangkok, Saygon, Phonom Phen, Siem Riep (Angkor Wat), Pekin Turizm, Ocak 2005

 

32.  Mozambik, Svaziland ve Malavi, Çapraz Ailesi ile özel, Johannesburg, Mbabne, Manzini, Goba, Maputo, Blantyre, Dubai, Aktüel Tur,  Mayıs 2005 

 

 

33.  Volga Nehri Boyunca (2), St Petersburg, Mandrogy Kizhi, Goritsy, Valich, Moskova, Pekin ve Apex Turizm, 17 – 27 Temmuz 2005

 

34.  Güney Hindistan, Cochin, Allepey, Kumarakom, Madurai, Trichy, Pondicherry, Chennai

(Madras), Mahaballipuram, Aktüel Turizm, 9 – 19 Eylül 2005

 

35.  Yeni Zelanda ve Polinezya, Auckland (Yeni Zelanda) , Nadi (Fiji Adaları), Raratonga (Cook Adaları), Tahiti ve Moorea, (Fransız Polenezyası) , Christchurch (Yeni Zelanda),  Wellington (Y. Zelanda) , Roturua (Y. Zelanda), Pekin Turizm, Kasım 2005

 

36.  Orta Amerika, Havana (Küba),  Mexico City, Guatemala,  Honduras, Nikaragua, Costa Rica, Pekin Turizm, Ocak 2006

 

37.  Gana – Togo ve Benin, Accra, Lome, Cotonou, Volta, Ejder Turizm ile, Mayıs 2006

 

38.  Bosna Hersek, Saraybosna, Mostar, Travnik, Poçitel, Fidan Turizm, Mayıs 2006

 

39.  Batı Afrika’da Beş Ülke, Senegal, Gambiya, Gine Bisseau, Gine, Mali,  Çapraz Ailesi ve Handan Mengü ile, Ejder Turizm, Haziran 2006

 

40.  Dinyeper Nehir Gezisi, Odessa, Sivastapol, Yalta, Kherson, Dnepropetrovsk, Kremmenchy, Kanev, Kiev, Tura Turizm – Haziran 2007

 

41.  Yakutistan, Yakutsk, Lena Sütunları Zhingansk, Tıksi, Küsur, Novosibirk, Ejder Turizm, Ağustos 2006

 

42.  Patagonya, Santiago, Punto Arenas (Şili), Macellan Boğazı, Garibaldi Buzulu, Ushuaia (Arjantin), El Calafate, Buenos Aires, Ejder Turizm, 12 – 24 Eylül 2006

 

43.  Orta ve Güney Hindistan, Bombay, Haydarabad, Benglore, Mysore, Goa, Ejder Turizm, Ekim 2006

 

44.  Yemen, Sanaa, Vadi-Dahr, Amran, Hacca, Shumur, Tula, Kavkaban, Mağrep, Sumara Geçidi, Ibb,  Jıbla, Aden,  Koptur, 27 Aralık 2006 - 4 Ocak 2007 

 

45.  Laponya, Rovaniemi, Saariselka, Kakllautanen, Ivalo, Helsinki, Koptur, Şubat 2007

 

46.  Özbekistan, Taşkent, Urgenç, Hiva, Buhara, Şehrisebz,  Semerkant, Uzintour, Mart 2007

 

47.  Bulgaristan, Sofya, Filibe, Merlin Turizm, Mayıs 2007

 

48.  Güney Batı Fransa, Pireneler, Toulouse, Foix, Mirepoix, Saint Antonie Ermitage, Cucugnan, Carcassonne Koptur, Haziran 2007

 

49.  Boydan Boya Balkanlar, Selanik, Florina, Manastır, Ohri, Kırçova, Gostivar, Kalkandelen, Üsküp, Kosova Sınırı, Podogorica, Herceg, Nevi, Dubrovnik, Saraybosna, Antonino Turizm, Temmuz 2007

 

50.  İran, Tebriz, Zencan, Tahran, Şiraz, Yezd, Isfahan, Nanatz, Kahsan, Koptur, Ekim 2007

 

51.  Mali ile Burkina Faso, Bamako, Timbuktu, Mopti, Djenne, Ouagadougou, Tiebele, Banfora, Bobodioulasso, Sikasso, Koptur, Aralık 2007

 

52.  İsrail, Telaviv, Betlehem, Kudüs, Nebi Musa, Qumran, Ölü Deniz (Lut Gölü), Ein Gedi, Masadan, Tiberias, Capernahum, Nasıra, Hayfa, Antonia Turizm, Şubat 2008

 

53.  Venezuela, Kolombiya, Ekvador ve Galapagos Adası, Venezuela (Caravas, Ciudad, Bolivar, Canaina Millî Parkı ve Angel Falls), Kolombiya (Bagota), Ekvator (Quito, Guayaquil) ve Galapagos Adaları, Ejder Turizm, Şubat - Mart 2008

 

54.  Libya, Tripoli (Trablus), Sabratha, Bingazi, Sirene, Apollonia, Kasır Libya, Tolmeta, Leptis, Manga, Tavura, Nalut, Gidamis, Sehba (Fizan), Jarma (Fizan), Wadi Matkanduş (Fizan), Koptur, Nisan 2008

 

55.  İzlanda ve Grönland (Gemi ile), Paris, Reykjavik (İzlanda), Nanortalik, Illulisat, Sissimiut, Nuuk, Quaqortoq, Prince Christian, Sund Geçidi (Grönland), Paris, Koptur, Temmuz - Ağustos 2008

 

56.  Yunan Adaları (Gemi ile), İstanbul, Midilli, Rodos, Santorini, Mikanos, Atina (Pire), İstanbul, Devr-i Alem, Ağustos 2008

 

57.  Madagaskar ve Reunion Adası, Paris, St. Denis, St. Gilles, Taomasina, Manambato (Reunion Adası), Palanganes Kanalı, Andasibe Perinet, Antananarivo, Villas Du Lagon (Madagaskar), Paris, Koptur, Eylül 2008

 

58.  Brezilya ve Amazonlar, Rio De Jenerio, Salvador de Bahia, Manaus, Amazonlar, Sau Paulo, Ejder Turizm, Aralık 2008

 

59.  Sri Lanka, Kolombo, Galle, Bentota Plajı, Sigiriya, Kandy, Ejder Turizm, Şubat 2009

 

60.  Slovenya, Ljublana, Skofja Loka, Dolenska, Piran, Koper, OTC Turizm, Mayıs 2009

 

61.  Mançurya ve Kamçatka, Shenyang, Antu, Changbaishan, Jingpol, Suifenhe (Çin), Vladivostok (Rusya), Petrapavlovsk (Kamçatka), Temmuz 2009

 

62.  Tüm Fas Rabat, Marakeş, Kazablanka, Meknes, Fes, Suverye, Antonia Turizm, Eylül 2009

 

63.  Gabon ve Ekvator Ginesi, Paris, Libreville, Coco Beach, Cogo (Ekvator Ginesi), Gamba, Sette Coma, Lodge, Antonina Turizm, Aralık 2009

 

64.  Güney Afrika Cumhuriyeti, Cape Town, Oudshoorn, Knysna, Port Elizabeth, Burban, Lesotho, Devr-i Alem, Şubat 2010

 

65.  Moğolistan, Transibirya, Irkuttsk, Buryat, Pekin, Ulan Batur, Orhun Anıtları, Karakurum, Tonyukuk Anıtı, Ulan Ude, Irkutsk, Baykal Gölü, Devr-i Alem, 2010

 

66.  Sıkkım ve Bhutan, Batı Bengal, Gangktok, Kalimpang, Darjeeling, Phuntsoling, Thimpu, Paro, Devr-i Alem, Eylül 2010

 

67.  Baştan Başa Karaibler, Dominik Cumhuriyeti, Porto Riko, Antigua, Trinidad Tobago, Punta Cana, Santa Domingo, San Juan, Curaçao, Amsterdam, Ejder Turizm, Kasım 2010

 

68.  Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları, Abu Dhabi, Brisbane, Honiara (Solomon Adaları), Port Moresby, Mount Hagen, Goroka, Melbourne, Ejder Turizm, Ocak - Şubat 2011

 

69.  Normandiya Kıyıları – (Fransa), Normandiya, Loire Havzası, Nantes, Rennes, Saint Malo, Arromanches, Mon St. Michael, Chinın, Blois, St. Etienne, Ejder Turizm, Mayıs 2011

 

70.  Baştan Başa Kanada, Montreal, Ottowa, Toronto, Niagara Şelaleri, Calgary, Kamploops North, Vancouver, Ejder Turizm, 10 – 24 Haziran 2011

 

71.  Alaska, Bering Boğazı Chukotta Özerk Bölgesi, Anchorage, Deniali Millî Parkı, Fairbanks, Nome, Bering Boğazı, Chukotta, Providenya, Nome, Anchorage, Minneapolis, Ejder Turizm, Temmuz 2011

 

72.  Güneyden Kuzeye Avustralya ve Fiji Adaları, Sydney, Fiji Adaları (Viti Levu ve Tivua), Melbourne, Uluru (Ayers Kayalığı), Alice Springs, Katherine, Darwin, Ejder Turizm, Eylül 2011

 

73.  Beyrut, Eylül 2011, Ejder Turizm

 

74.  Malenezya, Güney Pasifik, Brisbane, Port Vila, Efate Adası, Vanuatu, Noumea, Yeni Kaledonya, Isle of Pines, Gold Coast, Ejder Turizm, Kasım 2011

 

75.  Doğudan Batıya Endonezya; Jayapura’dan Ache Sultanlığı’na, Jakarta, Java, Papua Adası, Wamena, Jayapura, Sumatra, Medan, Samosir Adası, Bande Ache, Malezya, Kuala Lumpur, Ejder Turizm, Ocak – Şubat, 2012

 

76.  Japonya Kore Turu: Tokyo, Okinawa, Fuji Dağı, Osaka, Kobe, Kyoto, Hakone, Ashi Gölü, Pusan (Kore Şehitliği) ve Seul, Ejder Turizm, Mayıs 2012

 

77.  Riga – Talinn Turu: Riga, Tallinn, More Travel, Mayıs 2012

 

78.  Orta Amerika: El Salvador, Nikaragua, Kosta Rika, Panama, Honduras, Ejder Turizm,

       Haziran Temmuz 2012,

 

79.  Filipinler: Manila, Cebu, Bohol, Ejder Turizm, Ağustos 2012

 

80.  Büyük İpek Yolu: Özbekistan – Uygur Sincan Bölgesi (Çin) – Kırgızistan – Kazakistan Taklamakan Çölü, Semerkand – Buhara – Khıva – Taşkent – Bişkek - Kaşgar – Tourugart – Narın – Issyk – Kul – Hotan – Turpan – (Uygur Özerk Bölgesi) – Almata, Ejder Turizm, Ekim 2012

 

  1. Baştan Başa Jamaika ve Grand Cayman Adası, Fort Lauderdale (ABD), Montego Bay (Jamaika), Negri (Jamaika), Trasure Beach (Jamaika), Mandeville (Jamaika), Kingston (Jamaika), Georgetown (Grand Cayman) 24 Ocak – 5 Şubat 2013

 

  1. İspanya & Fransa Gezisi: Toulouse, Andorra, Barselona, Girona Figueres, Zaragoza, Rioja Vadisi, Bilbao, Santander, St. Sebastian, Bordeaux Şarap Bağları, More Travel, Temmuz 2013

 

  1. Peru Bolivya Gezisi: Nazca Çizgileri, Lima, Ica, Ballestas Adaları, Cuzco, Macchu Picchu, Kutsal Vadi, Puno, Titikaka Gölü, Copa Cabana, La Paz, Ay Vadisi, Caracas, Ejder Turizm, Ağustos 2013
  2. Romantik Almanya Gezisi: Münih, Füssen Schwagau, Rothenburg, Heidelberg, Frankfurt, More Travel, Ekim 2013
  3. Endülüs’te Raks: Torremolinos, Malaga, Granada, Cordoba, Sevilla, Ronda, Cebelitarık, Marbella, Andiamo Tur, Aralık 2013
  4. Berlin: More Travel, Aralık 2013

 

 

 

 

 GEZGİNLER KULÜBÜ YURT İÇİ GEZİLERİ

Derneğimiz Türkiye içi gezilere de önem vermektedir. Elbette öncelikle kendi ülkemizi iyi tanımalıyız.  Doğu ve Güneydoğu ağırlıklı olmak üzere çok sayıda kültür gezimiz genellikle tecrübeli rehberimiz İbrahim Eren’in liderliğinde yapıldı.

1.   İstanbul - Şanlıurfa - Kızıltepe - Mardin - Dara - Midyat - Batman - Hasankeyf - Siirt - Tillo - Silvan - Diyarbakır İstanbul, (Tur Dünyası ve Hasankeyf Gönüllüleri ile), Temmuz 1999

2.   İstanbul - Harran - Şanlıurfa - Atatürk Barajı - Kahta - Nemrut - Diyarbakır - Mardin - Midyat - Hasankeyf Batman - Ergani - Hazar  - Elazığ - Malatya - İstanbul, (Tur Dünyası ile.), Eylül 1999

3.   Sivrihisar - Pessinus -  Kümbet - Midas - Seyit Battal Gazi - Ayazin - Uşak - Aizonai (Çavdarhisar) Kütahya - Söğüt - (Birsey Turizm ile.)  Ekim 1999

4.   Kars – Iğdır – Nahçıvan (Azerbeycan) – Maku (İran)  - Doğu Beyazıt – Van – İstanbul, (Birsey Turizm ile.), Mayıs 2000

5.   Adana – Gaziantep – Halep – Antakya – Payas – Osmaniye – Adana, Birsey Turizm  Eylül 2000

6.   Erzurum – Ağrı – Patnos – Malazgirt – Adilcevaz – Ahlat – Nemrut – Bitlis – Muş – Bingöl – Harput – Malatya, Birsey Turizm ile, Mayıs 2001

7.   Amasya – Zile – Tokat – Niksar – Alacahöyük, Birsey Turizm  ile, 20-23 Nisan 2002

8.   Hubuskia – Urartu – Nasturi Uygarlıkları – Van – Çavuştepe – Hoşaf – Albayrak – Başkale – Hakkari – Şemdinli – Şırnak – Cizre – Nusaybin – Dara – Mardin – Diyarbakır GeziciYAK ile, Mayıs 2004

9.   Gaziantep, Birecik, Urfa, Nemrut, Mardin, Midyat, Diyarbakır, Birsey Turizm, Nisan 2007

10.  "GAP Turu", Gaziantep, Mardin, Kızıltepe, Batman, Hasankeyf, Diyarbakır, Adıyaman, Nemrut, Şanlıurfa, OTC Turizm, Mayıs 2008

 

11.  "Beypazarı Turu", Ankara, Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Tenis Kulübü, Anıtkabir,  Beypazarı, OTC Turizm, Mayıs 2008

 

12.  Yalova, Yalova Atatürk Köşkü..Mudanya Mütareke Evi, Trilye Evleri..Erken

        Dönem Osmanlı Mimarisi, Antonina Turizm, Mayıs 2009

 

13   Oylat Gezisi", Merinos (Bursa), Oylat Mağaraları, Oylat Kaplıcaları,

       Şelale Yürüyüşü, Tahtaköprü Yayla Sofrası, İnegöl Kent Müzesi, Devr-i Alem ile Mayıs 2010

 

14  Eskişehir Gezisi", Seyit Battal Gazi Külliyesi, Yazılıkay, 

       Devrim Arabası, Kent Park, Sazova Parkı, Kurşunlu Külliyesi, Çağdaş

       Cam Sanatları ve Lületaşı Müzesi, Odunpazarı, Şelale Park (manzara), OTC Turizm

       7 - 8 Nisan 2012

15   Taraklı – Göynük Turu, Taraklı, Göynük, Akşemsettin Türbesi,

       Süleymanpaşa Camii      Ziyareti, Göynük Saat Kulesi, Üyemiz Nurperi Sancak’ın

       Eko Çiftliği     ziyareti Birsey Turizm18-19 Mayıs 2013.

 

 

 

 

 

İSTANBULİÇİ FAALİYETLERİMİZ

İSTANBUL’U DAHA İYİ TANIMAK İSTİYORUZ  

Aramızdan ayrılan Prof. Dr. Jak Deleon başkanlığında bir  Pera Turu yaptık, Pera Palas’ı yaşadık.  hep Beyoğlu’nda yürürüz ama merak edip o süslemeli taş binalara bakmayız.   (Ekim 1999)

Prof. Dr. Jak Deleon ile Boğaz Turu, motorumuz yol aldıkça kıyıdaki yalıların hikâyeleri anlatıldı.  (Mayıs 2000)

Fener-Balat-Eyüp  turunu yine Jak Deleon önderliğinde yaptık. İstanbul’un halen korunmuş UNESCO desteği ile de kısmen  yenilenen bu muhteşem semti yaşadık.   (Mayıs 2001)

İbrahim Eren’in liderliğinde Tophane – Galata Gezisini gerçekleştirdik. Camiler, Çeşmeler, Hanlar gezildi. (Mayıs 2003)

Atatürk Ormanı “Ağaç Müzesi” ziyareti, yörenin ağaçlarını  tanıdık,  keşke İstanbul’da  daha sık ağaç görebilsek.  (Nisan 2004)  

Altın Haliç Sultan Kayıkları nostalji  gezisi yapıldı. Katılım fazla idi.  Gezi iki ayrı kayıkla bir saat kadar sürdü. Farklıydı.   (Haziran 2004)

Kız Kulesi gezildi, Kız Kulesi İstanbul için  bir simge bir efsane,   izahat aldık,  Kız Kulesi yönetimi bize özel bir  ikramda bulundu. (Eylül 2004)

Fener Rum Patrikhanesi ve ünlü kırmızı bina Fener Rum Lisesi gezisi,   Rum Patriği  derneğimizin şeref üyesi olarak  bizleri taht salonunda kabul etti ve  çalışmalarımızı öven bir konuşma yaptı. İkramdan sonra Patrikhane gezildi. Hatta özel kütüphanesi bile açıldı. (Aralık   2004)

Fatih Gezisi 25 üyemizin katılımı ile  gene İbrahim Eren’in anlatımı ile tekrarlandı. Tarihi Yarımada  tarih kokar  görülmeli.   (2005 Mayıs)

Pierre Loti’de iki senedir faaliyet gösteren geniş bir alana yayılan Sosyal Tesiste  manzara eşliğinde çaylarımızı yudumladık. (Haziran 2005)

Elli üyemizle bu kez gene İbrahim Eren ile Üsküdar’ı tarihi eserleri ile daha yakından  tanıdık.  (Ekim 2005)

 

Yağmura rağmen 20 üyemizle Fatih’ten Yedikule’ye tek tek planlanan eserleri içimize sindirerek gezdik. İbrahim Eren kolay kolay geziyi sonlandırmaz.  (Kasım 2005)

Elli beş  üyemizin katılımı ile  III. Selimden bugüne Birinci  Ordunun karargahı olan Selimiye Kışlasını  ve Kırım savaşında bir yıl burada hemşirelik yapan ünlü ama dedikodusu  çok hastabakıcı Florence Nightingale  adını taşıyan müzeyi gezdik. Bu gezimizin ardından Karacaahmet Cemevine gidildi, özel bir gösteri izledik.   (Şubat 2006)

Kağıthane’de Nostaljik Demiryolunun izinde yürüdük. Bir yemek ikram edildi. Çok özel ufak ve etkileyici  bir camii ziyaret edildi.  Sadabad’ı kısmen yaşadık, Kağıthane Belediyesi’ne teşekkürler.  (Nisan 2006)

İbrahim Eren ile Pera ve Taksim Gezisinde bilgiler edindik. Meğer Talimhane yıkılan kışlanın askerlerinin talim alanı imiş. Taksim’in ara sokaklarına bu kez fark edemediklerimizi tanıdık.   (Haziran 2006)

Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu daveti ile  Şile’yi gezdik. İkramda bulunuldu, fenerde soluklanıldı,  Şile’yi  tanıdık. Şile kitapçığı üyelere hediye edildi.  Üyemiz Ayşe Baturay’a teşekkürler, (Haziran 2006)

Kuleli Askeri Lisesi, Aya Yorgi Kilisesi ve Beylerbeyi yalıları gezildi. Abdullah Ağa, Sadullah Paşa, Kadir Efendi ve Mahmut Nedim Paşa yalılarını tanıdık. Antonina Turizm (Ekim 2006)

İstanbul’un en otantik bir  köşesi Kapalıçarşı ve Çarşılar ile Hanlar bölgesi geziliyor.  Nuruosmaniye Camii, Çuhacılar Hanı, Büyük Valide Han, Küçük Yeni Han, Mahmutpaşa Camii ve hamamı, yazmacılar çarşısı, Büyük Postane Binası, Vakıf Han, Rüstem Paşa Camii, Antonina Turizm (Şubat 2007)

Prof. Dr. Mehmet Sakınç liderliğinde dönemin İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Karadoğan’nın ve sanatçı Şahsenem’in katılımı ile 15 üyemiz  güzel bir havada hem vadide yürüdü hem de izahat aldı. Ayrıca Expochannel için Orhan Kural’ın “Yeşil Bir Dünya” programı için çekim yaptı.  (Nisan 2007)

Deniz Fenerlerini ziyaret ettik. Sabah erkenden Divan Oteli poğaçaları ve çayla başlayan, Fenerbahçe feneri, Akbaba Köyü, Anadolu Feneri, balıklı güzel bir yemek, Rumeli Feneri, Ceneviz Mezarlığı ve belki de en güzelleri Ahırkapı feneri ile devam edip Yeşilköy Feneri’ndeki çaylı bir ikramla bitti. Herkes mutlu idi. Hatta bazı dostlarımızı yer kalmadığı için tura alamadık bile… Öğrendik, gezdik, yeni dostlar edindik. Biraz da  atıştırdık ama hoş idi. Antonina Turizm (Kasım 2007)

On altı üyemiz deneyimli, bilgili rehberimiz İbrahim Eren önderliğinde Süleymaniye Camii ve Alfred Heilbronn İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesini gezip Mimar Sinan’ın eseri olan Süleymaniye Hamamında bir ikram ile soluklandık. (Bu önemli kültür, gelenek İstanbul’da sona eriyor. 250 hamamdan geriye sadece 17 adet kaldı.) Mimar Sinan’ın türbesinden sonra 196 basamaklı Beyazıt Kulesine itfaiye’den özel bir izinle tırmandık. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasını gezdik. Bahçesinde dinlendik. Bir yemek kültürü olan fasulye, pilav, turşu ve kabak tatlısı ancak Süleymaniye’de Kanaat Lokantası’nda yenir. Ve sonra sıra Zeyrek’teki Zeyrek Camii’ne geldi. Buraları çoğumuz görmemişti. (Kasım 2007)

Takvimler 16 Kasım 2008 Pazar gününü gösteriyordu, Bir Beyoğlu Gezisi,  Levanten şehrinde  defalarca yürüyüp, bakmadığımız, görmediğimiz köşelerini Hollanda şapelini, Suriye Hanını, Eptalafos Kahvesini, Surp sinemasını gezdik. Çay ve pasta ikramı, Büyük Londra otelinde idi. İbrahim Eren bu konunun üstadı. Onun akıcı ve esprili anlatımı geziye tabii renk kattı.

Değerli Atatürk’ümüzün son üç yılını geçirdiği Florya Deniz Köşkünü gezdik. Tarih 30 Ekim 2008, Tesiste yemek yedik. Atilla Atasoy dahil 30 üyemiz katıldı. Herkes kendini tanıttı. Güldük, bilgilendik, tanıştık. Sonra arkadaşlar bu güzel ve tarihi  lokalde çaya kaldılar.

 

Genel istek üzerine İstanbul’un kırmızı tuğlalı kartal gibi farklı mimari üslupları içeren binasını bir kez daha geziyoruz. Balat Rum Lisesi Tarih: 16 Ocak 2009 Orhan Kural sayısı 50 civarında olan öğrencilere ve velilere çevre konferansı veriyor. Hafta içinde  olmasına rağmen elliye yakın üyemiz bu özel ziyarete katılıyor. Bu müze binaya her zaman girmek mümkün değil. İkramdan sonra Bay Kosta bize sınıfları, laboratuarları ve kuleyi gezdiriyor. Hemen yakınındaki İstanbul’un en eski ve  aralıksız hizmet veren Meryem yani Kanlı Kiliseyi son anda açtırıp geziyoruz.

 

 

Mehnaz Hanımım filmlere, dizilere konu olmuş bir köşk, güzel bir bahçe, Arı Konak - Zeyrek. Kırk üyemizle bir Pazar gününü farklı bir ortamda değerlendiriyoruz. İkbal sucukları, Akarçeşme özel Mangal odunu, hayvancıklar, domates ve ekmek. Sakin bir atmosferde üyelerimiz tanışabiliyor. İstanbul’un nispeten kimliğini korumuş bir mahallesindeyiz. Mehnaz Arı’ya teşekkürler. Tarih:  3 Mayıs 2009

 

29  Ekim 2009 Perşembe Atatürk İzinde İstanbul gezisini gerçekleştirdik. Harbiye Müzesi, (Harbiye-i Şahane, Harp Akademisi, Madame Corinne Evi, Zeuve Birahanesi, Tepebaşı Bahçesi, Pera Palas (restorasyonda olduğu için dışarıdan) Salih Fansa Evi, Con Paşa Lokantası, Şişli Atatürk Müzesi, Zübeyde Hanımın Akaretler’deki Evi, Florya Atatürk Köşkü, Dolmabahçe Sarayı, Savarona Yatı, Haydarpaşa Garı’nı gezdik, Antonina Turizm

 

Nasuh Mahruki’nin Evinde Sucuk Partisi Etiler’de artık geniş bahçeli müstakil ev bulmak zor. Hep yeşil  “dolar” tutkusu ile beton bloklar oluşmuş. Ama Mahruki Ailesi dedeye saygı  ile güzel yapıyı korumuş. Yüze yakın üyemizle doğal hali ile bırakılan geniş bahçede buluştuk. (Bahçe sonra güller açtı.)  Dönemin assolisti Semra İnanç dahil dört arkadaşımızdan, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Türkçe şarkılar dinledik. Üyemiz Hüseyin Akarçeşme’nin çok özel briketleri ile sucuklar pişti. Berfu Hanımın hazırladığı özel büfede açıldı. Toplantımız samimi bir ortamda Mahruki ailesinin iki ilginç köpeği eşliğinde sona erdi. Herkes mutlu ayrıldı.  Haziran 2010

 

19 Haziran 2010 Pazar günü mahallemizin dondurmacısı Ersin Usta Dondurma Arabasını derneğimizin önüne getirdi. Kendisine Berfu Hanım özel bir kıyafet hazırlamıştı. Yenilenen terasımızın keyfini çıkardık. Yetmişe yakın üyemizle beraberdik. Zevkli anlar yaşandı.

 

Türkiye Gezginler Kulübü’nün  katkısı ve Ejder Turizm’in daveti ile değerli gezi severler 25 Temmuz 2010 Pazar akşamı yeni açılan  açılan Arte İstanbul Balat Sanat Merkezi’nde bir araya geldi. İkram  boldu. Amaç Orhan Kural’ın katılacağı Ejder Turizmin ilginç gezilerini tanıtmaktı. Karaipler, Bering Boğazı ve Papua Yeni Gine - Solomon Adaları gezilerini sunduk. Müze  gezildi, sohbet edildi, bahçenin  köpekleri sevildi. Ve dağıldık. 

 

Fatih Gezisi, İbrahim Eren ile gene tarihi yarımadayı adımladık,  Orta Çağ Bizansının en büyük kurumlarından biri olan  Pantokrator Manastır Külliyesi, Bozdoğan Su Kemerleri, Kıztaşı, Fatih Külliyesi, Yavuz Sultan Selim Külliyesi, İsmail Ağa Camii, Aspar Sarnıcı,  Kariye Müzesi, Mesihpaşa Camiisi Fethiye Camii. Tarih 24 Ekim 2010, 

 

Antik Araba Müzesinde “Derneğimiz Üyelerimize Daha iyi Nasıl Hizmet Verir Sorusuna yanıt aradık.  Yirmi üyemizle bir araya geldik, her zaman gezilmesi mümkün olmayan hoş bir mekanda buluştuk. Ural Ataman’a özellikle teşekkürler. Aynı anda Necla Akben ve Şafak Karaman’ın katılımı ile televizyon programı çekildi. Tarabya Ferahevler’deki bu müzede filmlerde özel günlerde kullanılan pırıl pırıl 60 adet antika araç bulunuyor.  Yönetim kurulu olarak üyelerimizin intiba ve önerilerini aldık. Tarih 19 Aralık 2010 Pazardı.

 

Bu kez bir tarih hazinesi Pera Palas’ı Gezdik, Ortalama 40 üyemiz bir araya geldi. Sohbet edildi. Gezi anıları anlatıldı. Rahim Bey İspanyolca şarkılar seslendirdi. İki grup halinde her köşesi tarih kokan bu oteli adımladık.  Bilgi aldık. Bu arada iki televizyon programı çekildi. Kaynaştık, Çay, kahve içildi. Kurabiyeleri yiyip şişmanladık. Kısacası bence  güzel bir Pazar günü geçirdik.  Üyemiz İhsan Kalkavan’a özellikle teşekkür ederiz. Daha sonra İhsan Bey bu yeri devretti.  9 Ocak 2011

 

Karaköy ve Galata civarı, muhteşem camileri, şaşırtıcı kiliseleri ve anıtları ile sanki bu bölge İstanbul’un binlerce yıllık tarihinin özetidir. Yağmura ve Polis günü kutlamaları dolayısıyla Taksim meydanında buluşamamanın zorluklarına rağmen katılım çoktu. Üyelerimiz ve misafirlerimiz İbrahim Eren’in tükenmez enerjisi, engin bilgi dağarcığı ve tatlı anlatımı ile saat 17’ye kadar farklı mekanları tek tek  adımladılar. Hatta bu ilgiden cesaretlenip bu sene bir İstanbul gezisi daha yapmaya bile niyetlendik ! Tüm katılanlara teşekkür ederiz. 

 

İbrahim Eren ile  Aksaray Civarını Turladık. Geziye katılım için isim yazdırıp gelmeyenlere, siyasi partilerin sokaklardaki seçim çalışmalarına rağmen gezimizi başarı ile tamamladık. Çok sayıda teşekkür yazısı aldık. Haseki Külliyesini tanıdıktan sonra  Avrat Pazarına geçtik, Arkadios sütunun günümüze kalan kaide bölümünü gördük. Ardından sırasıyla, Cerrahpaşa Camii, Davutpaşa Külliyesi, Lale Devriyle gelen yenileşmenin en güzel örneklerinden Hekim Ali Paşa Külliyesini,  Samatya bölgesindeki Ayios Kostantinos  kilisesini ziyaret ettik. İmparatorların Kostantinopolise girip çıkışlarında kullandıkları Altın Kapı ve hemen yanındaki  Yedikule Zindanları gezimizin son durağı oldu. Tarih: 5 Haziran 2011

 

Değerli üyemiz,  gezi kitabı yazarı Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, üyelerimizi üniversitenin Çekmece Gölü manzaralı terasında misafir etti. Farklı ülkelerden öğrenciler vardı.  Gece, güzel sohbetler ve saydam gösterisi ile renklendi. On beş üyemiz katıldı, teşekkür ederiz. (Ekim 2011)

 

Haliç Gezimiz, 13 Kasım 2011  Pazar günü, yağmura ve soğuğa rağmen 30 üye ve sevenimizin katılımı ile gerçekleştirildi. Fatih Belediyesi bu kültür gezisi için bize bir otobüs tahsis etti. Teleferikle Piyer Loti Tepesine çıkıp, çayımızı içerek Haliç’e ve kente hakim müthiş manzaranın keyfine varıp değerli bilgileri aldık.  Ardından Eyüp Mezarlığı içinden geçerek, Eyüp Sultan Camii’ini,  Zal Mahmut Paşa külliyesini, Hreşdagabet Ermeni Kilisesini, Kızıl Mektep  diye anılan Rum  Patriklik Lisesi,  Meryemi- Kilisesi'ni,  Sveti Stefan Bulgar Kilisesini, Fener Patriklik külliyesini Aya Yorgi Patriklik kilisesi ile Aya Yorgi Patriklik Kilisesini gezdik,  Fatih Belediyesi’ne  derin bilgi birikimini bizimle esprili üslubu ile paylaşan İbrahim Eren’e teşekkür ederiz. 

 

Monoray Projesini üç defa yerinde inceledik. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınının özel izni ile 19 Şubat,  25 Şubat ve 9 Mayıs 2012 tarihlerinde 25 kişilik gruplar halinde Üsküdar İstasyonundan başlayan iki saatlik birer gezi düzenlendi. Baretler giyildi, formlar imzalandı ve çamurlu bir ortamda 60 metre indik. Dünyada bir ilk olan toplam 40 kilometrelik monoray projesinin 29 Ekim 2013’te açılması bekleniyor. Özellikle başta İbrahim Zaman olmak üzere fotoğraf sanatçıları bu inceleme gezisine katıldı ve sunumlar toplantıda paylaştık.

 

Aksaray Metrosu Kazısı Sırasında  Buluntular Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nün özel izni ile 40’a yakın üyemizle bir ilke daha imza attık. Geç Roma ve Bizans Döneminin önemli bir limanı olan bu sahada otuza yakın Bizans Gemisi bulundu. Zeytin ve Şarap dolu 137 amfora ile batan bu gemi National Geographic başta ve daha onlarca dergiye kapaktan konu olmuştu. Bu bölge yakında ihaleye çıkarak bir müze gibi hizmet verecek, keşke civardaki o çirkin beton yığınları,  araba parçacıları yıkılıp tüm Bizans limanı ortaya çıksa. 31 Mart 2012 

 

Boğaziçi Kandilli Rasathanesi Ziyareti, Ulusal Deprem İzleme İstasyonu, Tsunami Uyarı  ve Eğitim Merkezi ile hizmet veren ve geniş bir yeşil alan sahip bu kuruma yaptığımız inceleme ziyareti büyük ilgi gördü. Kırka yakın üyemiz katıldı. Önce Paşam Kahvede çaylarımızı içtik. Konferans salonunda müdür yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Meral Özel bize kurumun çalışmaları hakkında genel  bilgiler verdi. Çay ve çöreklerimizi atıştırdık. Daha sonra tek tek birimler gezildi. Sismik risk altındaki coğrafyalar konuşuldu. Arkadaşlarımız çok sayıda bilinçli  sorular yöneltti. Teleskop Binası ve Müze özellikle ilgi çekti. Bilgi güçtür, bilgilendik.  8 Haziran 2012,

 

Fener Rum Lisesi, (Kırmızı Bina), Herkesin Patrikhane veya Kilise olarak bildiği bu ilginç okul bir müze gibi. Orhan Kural 50’ye düşen Rum öğrencilere bir konferans verdim. İkramda bulundular ama okul yönetimi bu defa ilgisiz davrandı. Üst katı ve kiliseyi gezdirmediler. (Kasım 2013)   

 

“Çağımızın Yaşayan En Önemli Sanatçısı” olarak  anılan Hint asıllı heykeltıraş Anish Kapoor’un Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki sergisini Türkiye Gezginler Kulübü olarak yoğun bir katılım eşliğinde gezdik. Sergi boyunca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Araştırma Görevlisi Burcu Erden bizlere eşlik ve rehberlik etti. Bu sergiyi günde 3 bin kişi ziyaret ediyordu. 27 Ekim 2013

 

 

MÜZELERİ DE TANIYORUZ

Doç. Dr. Haluk Dursun ile bir farklılık yaşayıp  Osmanlı döneminde  Topkapı Sarayındaki sosyal yaşamı inceledik.  (Mart 2003)

On altı   üyemiz ve yakınları, Haliç’teki  Koç Müzesi’nin  daveti ile geniş bir alana yayılmış bisikletlerden uçaklara,  daktilolardan trenlere, arabalardan eczanelere dek teknolojinin gelişimini sergileyen bu müzeyi adımladı. Tarihi uçak ve gemileri hatırladık.  (Ekim 2004)

Dönemin Saray  müdürü Dr. Erdal Eren’in özel misafiri olarak Dolmabahçe Sarayı turu gerçekleşti. Bazı özel bölümlerde bizim için açıldı. Atamızın son günlerini geçirdiği bu Osmanlı son dönem sarayı bir ara çok ihmal edilmişti. Depolardaki tarihi eşyalar çürümeye terk edilmişti.  (Ekim 2004)

Büyük ilgi gören aylarca önünde kuyrukların eksilmediği Picasso Sergisini, özel olarak gezdik. Değerli üyemiz  dönemin Müze Etkinlikleri Müdürü Sema Sagat’a  özel teşekkürler, Bize özel bir tur yaptırdı.  Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan (Mart 2006)

Sunay Akın’nın özveri ile   kurduğu Göztepe’deki  özel Oyuncak Müzesini adımladık. Oyuncaklar geçmişteki anıları tazeliyordu. Ben de oyuncaklarımı kendilerine hediye ettim.  (Ekim 2005)

Moğolların efsanevi lideri Cengizhan’ın  Sergisi gezildi, kış bahçesinde ikram edilen çaylarımızı yudumladık, kalabalıktık,  gene Sakıp Sabancı Müzesi,   Emirgan, (Şubat 2007)

Romanya’nın sevimli ahşap kiliselerinden ve bazı müzelerinden getirilen Osmanlı etkisi taşıyan tarihi Halıları Sergisi ziyareti, Dağıstan tekstil motifleri de özellikle  ilginçti.  Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan (Haziran 2007)

Müzeler grubu müdürü Prof. Dr. Haluk Dursun derin bilgisini güncel olay ve esprilerle birleştirerek Ayasofyayı özel olarak anlattı. Kimselerin girmediği bölümlerin kapıları açıldı. Kendisi Pazar günü bizim için özel olarak geldi. Arkadya Oteli’nin teras katında 360 derece harika manzaralı terasındaki Horizon Lokantasında samimi bir yemek sonrası çok üyemizin haberi bile olmadığı modern ve iç açıcı müzik eşliğinde İslam Eserleri Müzesi gezildi. Sonra da  gene Sultanahmet Coffe- me’de % 20 tenzilatlı leziz kahvelerle günü noktaladık. (Ocak 2008)

Üyemiz Sema Sagat hanımın daveti ile gene Sakıp Sabancı Müzesi’ndeydik. Abidin Dino farklı yaşadı, sanatın her yönüyle ilgilendi, çok eser bıraktı. Bunları paylaştık, hayat hikayesini takip ettik. Ama sergi gezimiz  öncesinde kış bahçesinde hoş bir kahvaltı ikramı vardı. Kara rağmen sayımız kırkı aştı. (Ocak 2008) 

11 Mayıs 2008 Saat 10.30, Pazar, Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti : İstanbul, Isfahan, Delhi  Sergisini gezdik, Halılar, kilimler, seramik sanatları, kaplar, gravürler, Tabii kış bahçesinde özel bir ikramımız gene vardı. Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan    

25  Mayıs 2008 tarihinde Yıldız Sarayı ve Müzesini gezdik.  Epey kalabalıktık, baştan beri sorumsuz davranan müze ve vakıf yöneticileri ziyaret gününde  de aynı tutumlarını sürdürdü. Müze bakımsız, ilgililer, ilgisiz, duyarsız ve hevessiz. Dernek olarak bir resmi yazı ile Yıldız Sarayı’nın durumunu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a bildirdik. Oysa ki orada film çekimine izin vermişlerdi.  Daha sonra üyelerimizin bir bölümü Ebru sanatçısı bakan kızı Merve Eroğlu’nun Üsküdar’da tarihi bir binada sergilenen Ebru Sergisini gezdi.

 

Salvador Dali Sergisinde rekor kırdık, Yağmurlu bir Pazar günü sanatsever üyelerimizle Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi’nde buluştuk. Toplam sayımız altmışa ulaştı.  Kış bahçesinde Asuman Hanım sergi hakkında kısa bir bilgi verdi, çaylarımızı içtik, Dali’nin İspanya dışındaki en kapsamlı sergisini gezmek için dağıldık. Özel yaşamının sanatına etkisini anlamaya çalıştık, Dali’nin Walt Disney, A. Hitckok ile film çalışmalarını, eskizlerini,  Paris, New York ve İspanya’daki çalışmalarını izledik. 4 Ocak 2009

 

Panaroma 1453 dünyadaki 30 benzeri arasında büyük kubbesi ile en iyi örnek. İstanbul’un Fethini sanki yaşıyorsunuz. Daha sonra surların içinde, Kültür AŞ  Genel Müdürün katılımı  ile bizlere  bir yemek verildi.. Ardından İstanbul şarkılarını içeren bir  CD ve gene İstanbul üzerine  bir kitap hediye edildi. Sonra da Yedikule Zindanları gezildi.  Haziran 2009

 

Emirgan Sakıp Sabancı Müzesinde’ki Joseph Beuys ve Öğrencileri Sergisi gezildi. Ancak 10 üyemizle bu önemli sergide buluşabildi. Avrasya maratonu nedeniyle yollar kapalıydı. Onun için birçok üyemiz yetişemedi. Emirgan Sakıp Sabancı Müzesi’ne bir kez daha  teşekkür ederiz.   Ekim 2009

  

Fenerbahçe Gemisinde simit ve çay ikramını müze yetkililerince bizlere sunulan bir tanıtım filmi takip etti. Otuza yakın üyemizin katıldığı bu aktivitede müzede sergilenen arabalar, tren gezisi, uçaklar, su altı dünyası, çeşitli makineler, tekstil aletleri, tarım aletleri, denizcilik, ulaşım sektörleri dikkati çekti. Tarihler 27 Şubat 2011 Pazar gününü gösteriyordu. Aslında Rahmi Koç Müzesi’ne tam gün ayırmak gerekiyor. Ben de okuldaki tarihi daktilo ve bazı araçları buraya hediye ettim..

 

Ayasofya Müzesinin aslında kapalı olduğu 9 Mayıs 2011 Pazartesi günü 33 üyemiz ve sevenimizle Sultanahmettte buluştuk. Bilkent Üniversitesi Araştırma Grubunun (ARGE) hazırladığı  derneğimizin ikramı  Gelincik, Gül ve Demirhindi şerbet ikramımızla birlikte Dünya Miras Listesindeki bu ünlü yapıyı adımladık. İlk defa olarak esrarlı Vaftizhane ziyarete açıldı ve bize anlatıldı. Halen Ayasofya’da keşifler devam ediyormuş. Hocamıza derneğimizin tabağını hediye ettik. Bu geziyi yönetim kurulu adına takip eden Hüseyin Gökçe Beye teşekkür ederiz.

 

 “Son Kez, İlk Kez”  ve “Karşıdan Karşıya” başlıklı Sergileri Gezdik. Çok heyecan verici idi. Selman Arınç’ın yönetim kurulu adına katıldığı aktiviteden  20 üyemiz istifade etti. Emirgan’daki   Sabancı Müzesi  yönetimi ikramda bulundu, biz de dernek  tabağımızı kendilerine  hediye ettik. Tarih: 23 Ekim 2011

 

Perili Köşk Ziyareti, Sıcak bir Pazar günü, havadan yana şanslıyız ama trafik çok yoğun, civarda park yeri yok.  Kalabalığız, 60 üyemiz bu aktiviteye katıldı. Önce terasta harika manzara eşliğinde çaylarımızı içiyoruz. Dernek tabağımızı ev sahiplerine armağan ettik.  Dört grup halinde dünyada bir ilk olan Ofis - Müze geziliyor. Şirket personeli hafta sonu masasını tertemiz  bırakıyor. Çünkü her odaya girip eserleri inceliyoruz. Borusan’ın patronu Ahmet Kocabıyık’ın kişisel  odası da buna  dahil. Çeşitli  ülkelerin sanatçılarının farklı yöntemlerle hazırladığı, biblo, tablo, fotoğraf, heykel, video gösterileri sunuluyor. En üst katta kule “Kahve Odası” olarak özel düşünülmüş. Borusan’a teşekkürler. Tarkan’ın konserlerine değil gerçek sanata destek verip onu da paylaşıyorlar. Gelmeyenler üzülsün, Tarih:  4 Aralık 2011

 

Rembrant ve Çağdaşları Sergisini Gezdik, Sakıp Sabancı Müzesinde ilginç bir resim sergisinde daha buluştuk. XVII Yüzyılda zengin bir dönem yaşayan Hollanda sanatta da ön plana geçti. Kırka yakın üyemiz bu önemli sanat olayını ücretsiz fakat dağınık gezdi. Oysaki tur öncesi konferans salonunda bir araya gelecektik. Yoğun bir ilgi vardı. Gezgin dostlarla salonda karşılaştık, Sabancı üniversitesi öğrencisi de sergi boyunca bilgi verdi. 11 Mart 2012

 

Bir kez daha Sakıp Sabancı Müzesi’ndeyiz. (SSM). Önce Emirgan Sütiş’te toplanıyoruz. Orası da kalabalık: Sayımız 40’a yakın. Üye olmayanlar 10 TL ödüyor. Rehberimiz şık giyimli kültürlü bir hanım.  Sergi kalabalık, ilgi fazla. Bu güzel bir gelişme Monet’in özel yaşamının resimlerine nasıl yansıdığını adım adım takip ediyoruz. Daha sonra hat sanatı ile ilgili ana binadaki bir diğer  sergiyi adımlıyoruz. Dostlar zaman zaman aralarında sohbete dalıyor. Tarih: 09 Aralık 2012

 

Şerifler Yalısı, Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfının merkezi ve Emirgan’a “Emirgüne” olarak adını veren yalı.  XVII Yüzyılda sivil mimarinin bugüne ulaşmış ender bir örneği. Kırk yıldır bu yalının civarında oturup içeriye girmemiş dostlarımız da  aramızdaydı. Önce üyelerimizin kaynaşmasını sağlamak için herkes kendini takdim etti. Sonra dernek faaliyetleri hakkında Orhan Kural kısa bilgi verdi. Bunu takiben üyelerimizden gelen önerileri dinledik. Daha sonra bu harika yapı hakkında bu kompleksin tek sorumlusu İbrahim Beyden bilgi aldık.  17 Mart 2013

 

 

Türkiye Gezginler Kulübü üyeleri olarak 30 dostumuzla  Topkapı Sarayı'na adımladık. Topkapı Sarayı Müdürü Doç. Dr. Haluk Dursun bize "Topkapı Sarayı'nda Günlük Hayatı", o hayatın şifrelerini, sırlarını kendine has üslubu ile  anlattı. 6 Nisan 2013



 

DİĞER İSTANBUL ETKİNLİKLERİ 

 

Sultanahmet’te düzenlenen I. Geleneksel Sokak Yemekleri Festivali’ne destek veren kuruluşlar arasında yer aldı.  Sefertası Hareketi ile Eminönü Belediyesi ev sahipliği yaptı. Orhan Kural açılış konuşması yaptı.  (Haziran 2001) 

Banliyö trenle 25 üyemizin katılımı ile Darıca Hayvanat Bahçesini gezdik. Aslında elbette burası bir hayvan tutukevi. Daha sonra üyemiz Filiz Uçan Hanımın yeni işyerinde misafirdik. İkramlar zengindi.  (Kasım 2002) 

 

Kırk kadar üyemiz tarihinde Patrik Bartelemous’un daveti ile Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Patrik derneğimizin şeref üyesi olarak  bizleri taht salonunda kabul etti ve  çalışmalarımızı öven bir konuşma yaptı. İkramdan sonra Patrikhane gezildi. 11 Ocak 2003

 

 

Üyemiz ve Nepal Fahri Başkonsolosu, Prof. Dr. Günseli Malkoç’un daveti ile Bağdat Caddesi’ndeki   Nepal Evini tanıdık  (Ocak 2004)

Moda Özel Güzel Sanatlar Lisesi’ni ziyaret ettik. Okulun öğrencileri bize kısa bir  klasik müzik programı sundu. Okul yönetimi de güzel moda manzarası  eşliğinde terasta   üyelerimize ikramda bulundu. (Nisan 2004)

Mecidiyeköy’de,  Ümit İris -  Seval Uğur dans yetkilisinin işlettiği  La Comparsita’da dans dolu bir gece yaşadık. İkram edilen ev yemekleri,  müzik ile dans iç içe idi.  (Ocak 2005)

On beş üyemizle Samanyolu  Televizyonunu gezdik. Lezzetli bir kahvaltı sonrası stüdyolarda diziler ve programlar hakkında teknik bilgi alındı. (Mart 2005)

Mimar Sinan’ın ilk eseri Eski Ortaköy Hamamı bugünün “Vezir Restaurant’ı” ziyaret ettik, gezdik bilgi aldık kahvelerimizi yudumladık.  Kendileri ikramda bulundular.  (Nisan 2005)

Küçükayasofya Külliyesi’nde Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nın misafiri olduk. Artık aramızda olmayan Esin Afşar’ın katılımı ile Özbek pilavlı bölgesel bir öğle  bizlere avlularındaki bahçede sunuldu.   (Haziran 2005)

2006 yılı Yeni Yıl Kutlamalarını ünlü Ahırkapı Orkestrası eşliğinde Armada Oteli’nin Piyano Barında neşe ile kutladık, fazla ilgi aslında bizi şaşırttı. (Aralık 2005)

 

Irish Pub James Joyce’da gençlerin çoğunlukta olduğu bir grup gezgin üyemiz, İrlanda müziği ile   bir akşam etkinliğini gerçekleştirdi.  Derneğimizin ilk kuruluş toplantısı da  burada olmuştu.  (Nisan 2006)

İkinci kez Saim Orhan ve “Ayna” programının daveti ile Samanyolu Televizyonu’nun stüdyolarını 20 üyemizle gezdik. Kağıthane Belediye Başkan Fazlı Bey de aramızdaydı. Bu kez bir öğle yemeği sunuldu. (Mart 2007)

Taksim’de Bedri Baykam Piramit Sanatevi’nde 30 üyemiz İzzet Keribar’ın “Çin” isimli saydam gösterisini izledi. Daha sonra  Bedri Baykam’ın stüdyosunu gezerek  tablolarını incelendi.  (Nisan 2007)

 

Kadın Sığınma Evi Tiyatrosu’nun daveti ile kendi yaşantılarını sahneledikleri oyunu ilgi ile  izledik. Kasım  2007

Dünyada benzerleri arasında ilk sıralara kadar  yükselen Sütlüce’deki  Miniatürk’ü bir kez daha ziyaret ettik. Üyelerimiz Kültür AŞ tarafından verilen yemeğe de  davetliydi  (Mayıs 2007)

Ünlü yazarların gezi anılarını anlatan ve dernek adına hazırlanan Seferi Kitabı  için Miniatürk’te   bir tanıtım toplantısı yapıldı. Miniatürk’ün gece aydınlatılmış manzarası çok hoştu. Yoğun bir katılım oldu.   (Ekim 2007)

Maskeli Yılbaşı Partisi ile 2008 yılını karşıladık. Yer Sıraselviler, Beyoğlu,  Kıyafette birinci Atilla Atasoy oldu. Dans,  hareket ve neşe vardı.  (Aralık 2007)

 

Eskiden kalan ve bilinçsizce satın alınan  kürkler artık giyilmesin diye bir eylem yaptık. Çarşamba toplantımızda elimizdeki kürkleri parçaladık. Orhan Kural annesinin astragan kürkünü kesti. Mehter takımı çaldı, otel sakinleri şaşkına döndü. Şimdi parçalanan kürkler, Yedikule Hayvan Barınağında hayvancıkları ısıtıyor. Sanatçı Şafak Sönmez bize destek verdi. (Kasım 2009)

 

Marmara Kolejinde Derneğimizi Tanıttık, Yönetim Kurulu üyemiz Metin Alkan’ın organizasyonu ile 16 Ocak 2012 Pazartesi günü Saat 13.30’da Orhan Kural gençlere Mini Bir Dünya Turu başlıklı saydam gösterisi ile gençlere yola çıkmaya, yeniliklere yelken açmaya davet etti ve  derneğimizi tanıttı. Metin Alkan’a teşekkürler. 

 

Ülkeler  Müzikleri,  Dansları Ve Kıyafetleri Bir ilki daha başardık. Zeliha Sunal ve altı kişilik orkestrasının müziği ile coştuk. Dernek olarak gerçi  para kaybettik ama doğrusu değdi. Yirmi iki aday kıyafetleri ile  birincilik için Barbaros Şansal, Atilla Atasoy, Nurcan Sabur ve Romalı Perihan’dan oluşan jurinin önüne çıktı. Yemen, Rus, Peru, Osmanlı, Arap ABD giysileri ile adaylar  jurinin ciddi sorularıyla karşılaştılar. Farklı üniversitelerin kulüp  gençleri de neşe kattı. Gökhan Temel aryası  ile dikkat çekti. Juri kararını açıkladı ve ardından  ödüller dağıtıldı.  Tarih: 5 Aralık 2012

 

 

KARDEŞ GEZGİN KULÜBÜ ÜYELERİNDEN

ZİYARETLER VE DAVETLER

Yurtdışında çok sayıdaki gezginler kulübü ile birebir temas kurmaya çalıştık. Kurduğumuz bağlantılar sonucu kulübümüz  üyeleri yurtdışı gezileri sırasında bu kulüplerden her türlü yardımı alabilecekler ve ziyaret edebilecekler. İngiltere, Fransa ve Kanada’dan sonra Finlandiya Gezginler Kulübü Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de kulübümüzü ziyaret etti. Gana Gezginler Kulübü’nden mektup aldık ve kardeş kulüp olduk. Norveç ve İsveç Gezginler Kulübü ile de protokol imzalandı. Haziran ayında, Finlandiya’daki Baltık ve Kuzey Ülkeleri Gezginler Kulübü Başkanları Toplantısına Türkiye de davet edildi. Bizi bu toplantıda üyemiz Dr. Saadet Yener temsil etti. Los Angeles Adventures’ Club eski başkanı Mr. Robert K. Sandwick, 30 Eylül 1999 tarihinde kulübümüzü ziyaret ederek kulüplerinin bir bayrağı ile bir plâketini bize armağan ettiler. Biz de kendilerine kulübümüzün bir plâketini sunduk.

 

VE SONRASI

 

Finlandiya Gezginler Kulübü Başkanı Aimo Viitala ise  Eylül ayı içinde Kulübümüzü ikinci kez ziyaret etti. Romanya Ekoloji Derneği başkanını da İstanbul’da misafir ettik.

 

Norveç Gezginler Kulübü yönetim üyesi Sverre Kraemer, 05 Mart 2002 tarihinde derneğimizi ziyaret etmiş ve 6 Mart 2002 tarihinde Armada Oteli’ndeki toplantımıza katıldı.

 

Vancouver Gezginler Kulübü’nün Başkanı Peter Hill ve Yardımcısı Scott Wu derneğimizi ziyaret ettiler. Sefername II’nin tanıtım kokteyline katıldılar ve Kulüp Başkanı Orhan Kural’ın evinde konuk oldular. (1 Ekim 2003)

 

Baltimore – Maryland  (ABD) Gezginler Kulübü Başkanı John Kardys da aramızdaydı. (5 Mayıs 2004)

·

2004 yılı yazında Üyemiz Sema Sagat Kulübümüzü Finlandiya Gezisi sırasında kardeş  kulüp Finladiya Gezginler Kulübü tarafından davet edildi. Dr. Aimo Viitala ile buluştu ve birlikte öğle yemeği yediler.

 

2004 yılı Ağustos ayında Üyemiz Ayşin Karasoy Los Angeles Adventures Club toplantısına katıldı. Kısa bir konuşma yaptı. “Kulüp üyeleri” konuşmasını  ilgi ile takip etti.

 

Teksas – Austin Gezginler Kulübü Başkanı Bill Stafford   derneğimizi ziyaret etti.

 

Fransız Marsilya Gezginler Kulübü üyesi Jean Paul derneğimizin 2007 yılı Mayıs toplantısını takip etti. Bir hafta misafirhanemizde konuk oldu.

 

Sydney Avusturalya Gezginler Kulübü’nden Avukat Serena ile eşi Benjamin Millar derneğimizi ziyaret ettiler. (Mayıs 2009)

 

Danimarka Gezginler Kulübü’nün 10 üyesi ve  başkanları Peter Claus’un da katılımıyla 14 Haziran 2008’de dernek binamızın terasında bir sucuk partisi organize edildi. Sucuk partisini yine Danimarka Gezginler Kulübü üyeleri ile Beyoğlu’nda bir gezinti ve otantik bir restoran’da gerçekleşen bir akşam yemeği takip etti.  

 

Fransa’dan gazeteci dostlar, Xavier ve Bruno’yu bir hafta dernek misafirhanemizde kaldılar. (Temmuz 2009)

 

Tilburg – Holland Travellers Club üyeleri  ve Fransız Kanada’sı  temsilcimiz Daniel Masson  2009 yılı Ekim ayında derneğimizi ziyaret etti.

 

Çoğu zaman bir kahvede bir araya gelip güncel  konuları tartışıp beyin jimnastiği gerçekleştiren Avrupa Liberal Topluluğu konuğumuzdu. Geldiler, konuştuk, mahalleyi tanıdılar, fikir alışverişinde bulunduk. Orhan Kural bir sunum yaptı. Kendilerine kitap hediye ettik. (19 Aralık 2009)

 

Kardeş  dernek Finlandiya Gezginler Kulübü’nün 20 üyesi, 23 Eylül 2010  Perşembe günü

saat 14.00 - 15.00 arası dernek binamızı ziyaret etti. Terasımızda bir toplantı yaptık, dernek

başkanı Prof. Dr. Orhan Kural’a 2010 Yılı Mareşal Manarheim Madalyası, Finlandiya’nın Avrupa Temsilcisi Timo Ihamaki tarafından takdim edildi.

 

HEPİMİZİN EVİ (ALL HOME)

Hepimizin Evi,  Irkutsk, Osh, Kahire, Vladivostok, Brevennik Adası ve Duşanbe’den sonra sekizinci olarak Anton Krotov’un liderliğinde İstanbul’da açıldı. (15 Mart – 15 Mayıs 2012 arası) Biz yönetim kurulu olarak bu  evi ziyaret ettik, Anton Krotov’un derneğimizde ilk üç gün misafir ettik. Ayrıca gezgin  Wico ile beraber  Hepimizin Evi’ne televizyon çekimine gittik. İstanbul’dan sonra bu evler Krasnovars (Sibirya), Kunming (Çin), Mexico City ve Madagaskar’da açılıyor. Hüseyin Gökçe, “Eminevim” sponsorluğunda evde misafir kalan Rus gezginleri tüm gün İstanbul’da gezdirdi.

 

YABANCI BASIN

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün davetlisi olarak İstanbul’a

gelen;  Güney Kore’de yayımlanan “Hankyorah” Gazetesi editörü Know Tae-Sun, Prof. Shin

Myung-Soon ve eşi Young Jin-Kim, 25 Temmuz 1999 tarihinde kulübümüzü ziyaret etmiştir.

Bu ziyaret ile ilgili bir makale, Kore gazetesinde  yayınlanmıştır.

 

Lower Lena- Artic Circle adlı kitaplarında Lena Nehri turunda tanıdığımız Avustralyalı çift uzun uzun hayranlıkla ilginç gezilerimizden bahsetmişler.

 

Derneğimizden  şimdiye kadar 60’a yakın ülkenin basını uzun uzun bahsetti. (Web sitemizde

yayınlıyoruz.)

 

 

KUZEY KORE VE PAPUA YENİ GİNE

 

Vize almadaki zorluk nedeniyle ziyaret edilemeyen Kuzey Kore ile Papua Yeni Gine’nin Dış

İşleri Bakanlıkları ile ortak yürütülen bir çalışma ile bu ülkelere özel bir gezi imkânı

araştırıldı. 27 Eylül 1999 günü Kuzey Kore Cumhurbaşkanından teklifimizi kabul ettiği

doğrultusunda bir mektup aldık ve bu ülkeyi 50 yıl sonra barış adına ziyaret eden ilk Türk

grubu olduk. Değerli sanatçı Attilâ Atasoy da grubumuza katıldı.

 

Kendilerini küçük düşüren İşbankası  Papua Yeni Gine’yi reklamlarında kötü bir şekilde kullanmaları

yüzünden Türklere vize vermeme kararı daha sonra müracaatımız üzerine kaldırıldı.

YOL LEVHALARIMIZ

·Kulübümüz çok sayıda  “Fosforlu Yol Levhası” yaptırarak bunları mümkün olan yol girişlerine

yerleştirmiştir. Armada Oteli de bu konuda destek vermiştir. Sultanahmet Meydanına yön levhası

koymamıza  izin vermediler.

 

DERNEK TABELALARI YENİLEME ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

 

Ahşap satıh üzerine alüminyum bir çalışma ile tüm tabelalar bir standarda getirildi. 

 

ÇIKARTMALAR

Kulübümüzün içten ve dıştan yapıştırmalı olarak  iki cins çıkartma defalarca  hazırlanmış,

yurtiçi ve yurtdışında gerekli yerlere dağıtılıp, yapıştırılmıştır. . İstek üzerine üyelerimize verebiliriz.

Özellikle de  araçlara yapıştırıyoruz.

BAGAJ ETİKETLERİ

Dernek gezilerimize katılan her yolcunun bavulunda derneğimizin amblemini içeren özel bir etiket bulunmasına gayret ediyoruz. Böylelikle bavulların tespiti daha kolay oluyor ve valizlerin  havalimanlarında çalınma ve kaybolma riski azalıyor.  Biraz iri olduğu için çabuk kopan etiketler yerine daha ufaklarını yaptırdık. En kullanılışlı  olanını bulmak için çok farklı format ve renkte bagaj etiketleri hazırlattık. En son turuncuya karar verdik.  Bagaj etiketlerimiz sayesinde Tibet’te ve Paris’te iki bavul çalınmak üzere iken bu etiketler sayesinde  fark edildi.

 

FLÂMALARIMIZ

 

Türkiye Gezginler Kulübü’nün 3000’e yakın flaması dünyanın farklı coğrafyalarında değişik kuruluş, dernek, konsolosluk ve seyahat acentelerine hediye edilmiştir.

ÜYELİK KİMLİK KARTLARI

Gelen öneriler doğrultusunda yeniden şekillendirilen fotoğraflı dernek kimlik kartları, üyelerimize belli aralıklarla postalanmaktadır. Kimlik kartlarını kaybeden ve fotoğrafı net olmayan  üyelerimiz talep ederse tekrar yeni kimlik kartı hazırlıyoruz.  Kimlik kartlarımızın Avrupa’nın, Uzakdoğu’nun  ve Çin’nin  bazı müzelerinde geçerli olduğunu öğrendik. Bazı otellerde bu kart sayesinde özel tenzilat sağlamak mümkün olmuyor, örneğin Peru Lima Sheraton oteli ve Laos’taki oteller üyelerimize  % 50 indirim uyguluyor.

KÜTÜPHANEMİZ

Derneğimizin ağırlıklı olarak Gezi Kitaplarını içeren kütüphanesi her geçen gün biraz daha  zenginleşmektedir. Bu kitapları mesai saatlerinde lokalimizde inceleyebilirsiniz.  Gezi kitaplarını, derneğimizin kütüphanesine armağan ederseniz değerlendiririz. Sahaflardan gezi kitaplarını toplamaya gayret ediyoruz. Derneğimiz İngiltere’de yayımlanan bizce sahasında dünyanın en iyisi olan  “Wanderlust” dergisine de abonedir. Üyemiz Yako Taragano’ya kütüphanemize hediye ettiği 150 kitaptan dolayı teşekkür ederiz. Gezi kitapları literatürü Orhan Kural’ın bazı gezi kitaplarının arkasında yer alıyor.

 

 

 

ROZETİMİZ

Aramızdan ayrılan Sayın Ercan Albayrak’ın katkıları ile hazırlanan ve beğenilen altın kaplama rozetlerimizi iki defa yaptırarak tüm üyelerimize ücretsiz dağıttık. Daha sonra rozetlerin aslında günümüzde pek kullanılmadığını fark ederek uygulamayı kestik.   

DERNEK AMBLEMLİ TABAĞIMIZ

Yıldız Porselen’e dört  kez derneğimizin logosunu da içeren yüzlerce özel tabak yaptırdık ve toplantılarımıza onurlandıran konuklarımıza dağıttık. Başbakan ve Cumhurbaşkanı hediyeleri  için özel çalışmalar yapan Milli Saraylara bağlı Yıldız Porselen’e Ocak 2011 tarihinde  35 adet daha özel tabak hazırlattık. Selman Arınç bu görevi üstlendi, teşekkürler.

DERNEK BİNAMIZDA DANS SPORU 34 SPOR VE VEJETERYANLER DERNEĞİNİ MİSAFİR EDİYORUZ

 Artık derneğimizden kiralayacağınız bisikletle hakiki bir gezgin  ve elbette bir de sporcu olarak tarihi yarımadayı gezebilirsiniz.   

 

BARDAKLARIMIZ

Logomuzu içeren Kulplu Bardaklardan üç kez yaptırarak üyelerimize ve sevenlerimize dağıttık. Çabuk da kırılıyordu. Posta ile yollayamıyorduk.   Bu uygulamadan vazgeçtik.

DERNEĞİMİZİN ÖZEL ANLAŞMALARI 

Armada Oteli ile Gezginler Kulübü arasında 5 Şubat 1999 tarihinde yapılan anlaşma ile bu kardeş otel, “Gezginler Kulübü” üyelerinin yurtiçi ve yurtdışından gezgin dostlarının ağırlanmaları sırasında % 30 indirim uygulamaktadır.

 

Ayrıca dernek binamıza çok yakın olan Antik Otel’de de 20 USD karşılığı genç üyelerimiz ve gezgin konukları, müracaat ederek kalabilirler.

Büyükada’daki Gala Butik Otel, Otelin sahibi üyemiz (Özlem Özen Tel:(532)  596 88 51 Çanakkale’deki  Ayvacık,  Küçükkuyu Beldesi Adatepe Köyündeki Hünnap Han  Konaklama Tesisleri üyelerimize, % 15 indirim uygulamaktadır. Tesislerin de  sahibi üyemiz olan Eczacı Muzaffer Bayraktar (Tel: 286 217 59 69), Bir çok üyemiz bu fırsattan istifade etti. 

 

Varuna Gezgin Kafe’nin Eskişehir ve Ankara lokallerinde üyelerimize % 20  tenzilat var. İzmir’de de şube açıyorlar.

 

Türkiye Gezginler Derneği Borajet İşbirliği, Bundan böyle Türkiye Gezginler Derneği üyeleri ve birlikte seyahat etmek şartı ile aynı soyadlı aile ferdi  Borajetin her uçuşunda % 10 tenzilat alacaktır. Ancak bu biletin 444 26 72  çağrı merkezinden kredi kartı bilgileri verilerek satın alınması gerekir. (Biz güncel üye listemizi kendilerine yolladık.) Borajetin uçuşlarını www.borajet.aero web adresinden öğrenebilirsiniz.

DOLAPDERE MİSAFİRHANEMİZ

 

Taksim Dolapdere’deki Misafirhanemiz yedi  senedir üyelerimizin hizmetinde, Gezgin dostlar sizlerin önerileriyle ücretsiz kalabilirler, bekliyoruz.  Doğalgaz bağlı, ayrıca  hoş bir bahçesi de var. Ancak aynı anda  en fazla iki gezgini,  5 gün kadar  misafir edebiliyoruz. Dernek üyelerimizin önceden müracaat edip önceden bir form doldurmaları gerekiyor.  

 

Ankara temsilcimiz olan Timur Özkan tarafından gönderilen iki Slovenyalı gezgini misafirhanemizde konuk ettik, (Eylül 2004)

 

Ayrıca Mart  2005’te misafirhanemizde Sevin Gül Hanımın bir Japon gezgin arkadaşı, Yasemin Ceylan Hanım’ın bir Kırgız misafirini ve Hüseyin Gökçe Beyin Japon misafirlerini  de  konuk ettik.

 

Fransız Marsilya Gezginler Kulübü üyesi Jean Paul derneğimizin 2007 yılı Mayıs toplantısını takip etti. Bir hafta misafirhanemizde konuk oldu.

 

İran Amir Kabir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kourosh Shahriar ve eşi   15 – 17 Kasım 2007 tarihleri arasında  misafirhanemizde konuğumuz oldu.

 

Mayıs 2008’de Prof. Dr. Günseli Malkoç’un misafiri Nepalli gezgin bisikletli Bay Korki 10 gün kadar misafirhanemizde kaldı.

 

Haziran 2008, Ganalı öğrenciler Eric Yeboah ile Cosia Brew Boateng misafirhanemizde 3 gün kaldılar.

 

Ekim 2008, Bursa’dan yeni üyemiz Ayla Yayıntaş misafirhanemizde kaldı.

 

Temmuz 2009’da Fransa’dan gazeteci dostlar, Xavier ve Bruno’yu bir hafta dernek misafirhanemizde kaldılar. 

 

Ağustos 2009’da  Ordu’da saldırıya uğrayan İngiliz turistler, Diana Judith Pinkett ve  Adrian Smith  misafirhanemizde konuğumuz oldu.

 

İngiltere’den bisiklet gezgini Leigh Timmis 22 – 29 Eylül 2010 tarihinde misafirhanemizde kaldı.

 

Zonguldak’ta öğretmenlik yapan ve bir dönem  Zonguldak temsilcimiz Ayhan Tura değişik zamanlarda konuğumuzdu.

 

Libya’daki iç karışıklıklar nedeniyle, Şubat 2011’de Türkiye’ye gelen Benin Vatandaşı Souleman uzun süre misafirimiz oldu. Daha sonra dernek binamızda kaldı.  

 

2011 yılı Ocak  ayında Gezgin, Melvin Yılmaz    misafirhanemizde kaldı.  

 

2011 yılı Ağustos  ayında Bulgar Gezgin, Konstantin Kandjarov, Todop Ranchev   misafirhanemizde kaldı.  

 

Misafirhanemizde Özlem Oktay’ın misafiri Belçika’dan iki gezgini misafir ettik. Ben Indestega ve Hatice Aliseva, Mayıs 2012

 

2012 yılı Haziran ayında Fransız Gezgin, Clemence Desire misafirhanemizde kaldı.  

 

Temmuz ayında Beninli öğrenciler Eskol Gbenin ve Eusebe Gnonflong iki ay kadar misafir kaldı kaldı. (2012)

 

Eylül ayında Petra Ott ve Sebastian Von Seeger dört dün misafirhanemizde konuk oldular. (Eylül 2012)

 

Slovenya Gezginler Kulübü’nden Bostsan Sifror bir gece konuğumuz oldu, Aralık 2012

 

Lübnan Gezginler Kulübünden Mohamad Awada iki gece konuğumuz oldu, Ocak 2013

 

BARIŞ MANÇO VE DERNEĞİMİZ 

·Değerli kurucu üyemiz ve aramızdan çok erken ayrılan sevgili Barış Manço’yu kulübümüzde

“Barış Manço Animasyon Ekibi” nin  katkıları ile üç kez şarkıları ile andık.

 

 

 

WANDERLUST İNGİLTERE DIŞINDA SADECE DERNEĞİMİZE DERGİSİNDE UZUN BİR SÜRE  YER VERDİ

Evet, dünyanın en iddialı gezi dergisi Wanderlust “dernekler” köşesinde kendi ülkesi dışında sadece bizim derneğe sürekli yer vermeye başladı. Daha sonra Danimarka Gezginler Kulübü de bize  katıldı. Wanderlust bir süre sonra bu sayfasını kaldırdı.   

ÖYKÜ ve FOTOĞRAF YARIŞMALARI

 

Gezginler Kulübü gezginlik ruhunu yaymak için Türkiye çapında iki öykü ve bir fotoğraf yarışması düzenlemiştir. I. Gezi Öyküleri yarışmasının jurisinde Buket Uzuner, Mustafa Balbay, Gülten Dayıoğlu, Hülya Koç, Prof.Dr. Jak Deleon, Prof. Dr. Nadir Paksoy, Nasuh Mahruki ve  Prof.Dr. Tarık Minkari; Gezi fotoğrafları yarışmasının jurisinde de  Coşkun Aral, Gültekin Çizgen, İbrahim Demirel, Ara Güler, İzzet Keribar, Nasuh Mahruki ve Celal Yılmaz yer almıştır. Büyük ilgi gören yarışmamızın Fotoğraf bölümü renkli baskı dalında birinciliği “Kırmızı” adlı eseri ile Feyza Berker, saydam dalında birinciliği “Labirent - Fas 1” adlı eseri ile Utku Kumral, Öykü yarışması bölümünde de birinciliği “Seslere Tutunmak” isimli eseri ile Hamdullah Köseoğlu almıştır. Kendilerine plâketleri ve Türsab tarafından sağlanan bir hafta Antalya gezisi ödülleri törenle takdim edilmiştir. Ödül alan eserler dernek binamızda sergilenmektedir. Öykü yarışmasında dereceye giren eserler ise, derneğimiz tarafından yayımlanan “Sefername” isimli kitapta yer almıştır.

 

II. Öykü Yarışmamızın jürisinde ise Gülten Dayıoğlu, Prof. Dr. Jak Deleon, Prof.Dr. Nadir Paksoy, Prof.Dr. Orhan Kural, Nevval Sevindi ve Özcan Yurdalan yer aldı ve yarışma Ağustos 2002 tarihinde sonuçlandı. Jüri, Numan Tefek’in “Hüznümüz Geceye Akar” adlı öyküsüne birincilik, Ahmet Yenmez’in “Avusor’dan Dikkaya’ya” isimli eserine ikincilik ve Seher Keçe Türker’in “Yerle Göğün Birleşip Ters Yüz Ettiği Zaman Aşk Yoktu” başlıklı öyküsünü üçüncü olarak seçti. Yarışma birincimiz Ant alya Belek’teki Sun Zeynep Oteli’nde iki  kişi her şey dahil esasına göre bir tatil ile ödüllendirildi. Bu eserler Sefername II adlı kitapta yer aldı.

Yedikule Hayvan Barınağı’nda bulunan ve bir çoğu cins olan iki  bine yakın köpeği sahiplendirmek adına  2008 yılı içinde bir fotoğraf yarışması düzenledik. Fatih Belediye Başkanı Dr. Mustafa Demir, Leman Sam ve değerli üyelerimizin katıldığı. ödül töreni 15 Kasım 2008 Cumartesi günü Zeyrek’te Arıkonak Malikhanesi’nde  yapıldı. Bize kapılarını açan Arıkonak ile sahibesine ve yarışmayı destekleyen İFSAK’a teşekkür ederiz. Sonuçta birinciliği Sebahattin Özveren ikinciliği Metin Kaya  üçüncülüğü ise  İbrahim Ayşıl elde etti.

Gezginleri Kulübü'nün organize ettiği Basın Yarışması jüri ve üyelerimizin oyları ile sonuçlandı ve ödüller Aralık 2004 toplantımızda kendilerine takdim edildi. En İyi Gezi Televizyon Programı dalında 2006 yılının ödülünü  Saim ORHAN'ın sunduğu Ayna Programı (Samanyolu Televizyonu), En İyi Gezi Radyo Programı dalında TRT Ankara Radyosu'ndan Haluk ARIĞ'ın sunduğu Geze Geze Anadolu" Programı, En İyi Gezi Dergisi ise Eman Turizm tarafından yayımlanan Emanname Dergisi olarak seçildi. 2007 yılında en iyi gezi dergisi ödülümüzü  Voyager dergisi Sayın Rahmi Koç’un elinden aldı., 2008 yılında da en iyi gezi dergisi ödülünü  Geo Dergisine takdim ettik.

Doğumunun 400. yılı nedeniyle UNESCO’nun 2011’i “Evliya Çelebi’yi Hatırlama Yılı” ilan etmesi ve Evliya Çelebi’nin hazırladığı “Seyahatname”nin bütün dünyada tanıtılmasına destek verme kararıyla daha bir anlamlı hale getirmek amacıyla bir öykü yarışması düzenledik. Yarışmaya 100’den fazla eser katıldı. 

 

Evliya Çelebi Gezi  Yazısı Yarışması’nın sonuçları Coşkun Aral, Gülten Dayıoğlu, Hüseyin Gökçe, Kenan Işık, Prof. Dr. Orhan Kural, Nasuh Mahruki  ve Timur Özkan’dan oluşan  seçici kurul tarafından belirlendi. Ödül töreni 6 Nisan 2011 Çarşamba günü Saat 19.00 – 21.30 arasında Türkiye Gezginler Kulübü’nün Armada Oteli’nde yapılacak toplantısında açıklandı. Lale Apaydın, Birincilik Ödülü,  Onur Ataoğlu İkincilik Ödülü: Caner Fidaner ise üçüncülük ödülüne layık bulundu.  Türkiye Gezginler Kulübü özel ödülü Fatih Koca, Teşvik ödülünü Mustafa Kemal Yılmaz ve Juri özel ödülünü Duygu Demirayak Çeviker tarafından paylaşıldı. İlk üçe Dedeman Otelleri özel tatil armağanları sundu. Ödüllerin büyük bölümünü Ankara’lı gezginler kazandı. İstanbul, İzmir ve ABD’den katılan adaylar da birer ödül almış oldular.  

SUPERONLİNE İLE

Superonline ile Türkiye Gezginler Kulübü’nün vardığı anlaşma gereği üyelerimizden, Coşkun Aral, Nadir Paksoy, İzzet Keribar, Özcan Yurdalan, Nasuh Mahruki, İbrahim Demirel, Pari Dukoviç, Mustafa Balbay ve İbrahim Zaman’ın  müzikli saydam gösterileri ve makaleleri Superonline Sitesinde yer aldı.

BASINDA DERNEĞİMİZ

Kulübümüz yazılı basınla birlikte bir çok radyo ve televizyon programında da konu olmuştur. Ayrıca derneğimizin, ülkemizdeki hakiki gezginlerin sayısının artmasında etkin bir rol oynadığını, gelen mektuplardan anlıyoruz. Derneğimizle ilgili yazılı basın haberleri ve fotoğraflar  on  albümde toplanmıştır. (Dilerseniz Dernek Merkezimizde Gelip  Bakabilirsiniz, bir kısmı web sitesinde yer alıyor.

DERNEĞİMİZİN YAYINLADIĞI “SEFERNAME I” ADLI

ESERİN TANITIM TOPLANTISI

Elliye yakın ünlü edebiyatçımız ve sanatçımızın gezi öyküleri ile katıldığı “Sefername”, derneğimizin ilk eseri olarak yayımlanmıştır. Tanıtımı Eminönü Belediyesi’nin değerli katkıları ile Kadırga Kültür Merkezi’nde, 12 Ekim 2000 Perşembe günü basının da katılımı ile gerçekleşmiştir. Tören sırasında Ergin Minisker’in hepimizin beğenisini kazanan “Kanada’da Sonbahar” başlıklı saydam gösterisinin ardından Esin Afşar, Erol Büyükburç ve Attilâ Atasoy’un şarkıları, bizi maziye taşıdı. Ayrıca, bizimle birlikte olan yazarlarımıza ve kitaba emeği geçen dostlarımıza birer şükran  plâketi veya derneğimizin tabağı armağan edildi. 5 Bin  adet basılan Sefername  2002 yılı sonlarında tamamen bitmiştir.

 

Gezginler Kulübü ve D&R işbirliği ile “Sefername” adlı eser için düzenlenen imza günlerine Ortaköy ve Zeytinburnu’nda kurucu başkanımız Prof.Dr. Orhan Kural, Ayşegül Aldinç ve Attilâ Atasoy, Ankara Migros D&R’da ise sadece  Prof. Orhan Kural katılmıştır. Sefername’nin genişletilmiş 3. Baskısı Şubat 2011’de yayınlandı.

 

SEFERNAME II’de OKUYUCUSUYLA BULUŞTU

Sefername (I) adlı kitabımızın gördüğü ilgiden güç alarak  daha iyiye, daha doğruya ulaşmak istedik. Eleştiri alan (6) bölüm çıkarılırken, bazı yazarlarımızın bölümleri de değişti, bazıları  ise kısaldı;  Kenan Işık, Atilla Dorsay gibi 10’a yakın yazar, yeni gezi yazıları ile aramıza katıldı. Kitabımız 600 sayfa olarak yayınlandı.  Elli sekiz  yazarın dünyanın ve ülkemizin farklı yerlerindeki anılarını birleştiren ve bazı kulüp  üyelerimizin de yer aldığı  bu eserin tanıtım toplantısı 1 Ekim 2003’te tarihinde  çok yoğun  bir katılım ile Armada Oteli’nde gerçekleşti. Parla Şenol, Ayşegül Aldinç, Nevval Sevindi, Gültekin Çizgen, Deniz Banoğlu gibi yazarlarında katıldığı toplantı neşe içinde tamamlandı.Sefername II adlı eserin Eylül 2003’te Ayşegül Aldinç, Kenan Işık, Atilla Dorsay, Parla Şenol, Orhan Kural ve Nasuh Mahruki ile birlikte, Erenköy D&R ve 4. Levent İş Kuleleri D&R imza günü düzenlendi. İmza gününe çok sayıda okuyucu ve basın katıldı.

RADYODA ABBAS YOLCU 500.  PROGRAMINA ULAŞTI

Orhan Kural’ın hazırlayıp sunduğu “Abbas Yolcu” isimli gezi  programı  her Pazar günü saat 19.00 – 20.00  arası “Yön Radyoda” (96.6) (www.yonfm.com.tr)  büyük ilgi gördü. Üç yıl kadar  devam etti.  Her programda bir “ülke” soruluyordu. Soruları değerli üyemiz Nejat Cingi hazırlayıp sundu.  Bilenlere ise gezi ve diğer kitapları   hediye edildi.  Her programda bir veya iki  ünlü konuk oluyordu. Bu program daha önce Radyo Kozmos, Açık Radyo, Radyo 92.3, TRT, TRT FM  ve Yapı Radyo’da yayınlanmıştı.  

 

GEZİ YAZILARI

 

Bir dönem Hürriyet ve Milliyet Gazetesi’nin Cumartesi günleri  yayınlanan  tatil ekinde, Yeni Şafak’ın turizm ekinde ayrıca Art Decor, Marie Claire, Hülya Magazin,  Nilüfer Gezgin, Borajet Dergisi, Ayna Programı Web Sitesinde,  Has Seyahat, Sırt Çantası ve İTÜ Vakıf Dergileri ile diğer bazı dergilerde   Prof. Dr. Orhan Kural’ın gezi yazıları yıllardır  yayınlandı ve bazıları devam ediyor.

 

DERNEK KİTAPÇIĞIMIZ DÖRT KEZ BASILDI  

 

Dört sene önce bastırdığımız dernek kitapçığının bilgileri yenilenerek 2003 yılı başında ve Nisan 2006’da ve ardından 2007 yılında bilgiler tazelenerek, redakte edilerek  yeniden üyelere   sunuldu. Her baskısında daha iyisini yakalamak istedik. Üyelerimizin bu kitapçıktan istifade ettiğini düşünüyoruz. Ve nihayet 2011 yılının ikinci yarısında kitapçığımız dördüncü kez bu defa renkli olarak basıldı. Bu kitapçık üye dışındakilere kesinlikle verilmiyor.    

 

DERNEK OLARAK VERDİĞİMİZ ÇEŞİTLİ ÖDÜLLER

 

Kulübümüz Yönetim Kurulu, Şişli Etfal Hastahanesi’nin tüm çocukları adına harcadığı olağanüstü gayretleri değerlendirerek, biri ağır kanser hastası olup vefat eden  beş çocuk annesi Fatma Doğru’yu onurlandırma kararı alıp, kendisine 9 Ocak 2002 tarihindeki Dede Efendi Evi’nde gerçekleşen toplantıda bir plâket verilmiştir.

 

Voyager Dergisine  2004 Nisan ayındaki toplantımızda bir plâket takdim edilmiştir.

 

Aramızdan ayrılan su altı yönetmeni, dalgıç, mükemmel insan Haluk Cecan’a Onur ödülü takdim ettik. Aralık 2005

 

Dört yıl sıra ile beş emektar üyemize birer “Vefa Ödülü”  verdik.

 

2006 yılında en fazla ülke gören üyemiz 17 ülke ile Selman Arınç ve Sedat Özgür oldu. Ödüllerini Rahmi Koç’tan aldılar.

 

 

Wanderlust Gezi dergisine en iyi gezi dergisi ödülünü Sarah Baxter’e  takdim ettik. Ödülü derneğimiz adına Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç takdim etti. (Mayıs 2007)

 

Bir yıl içinde en fazla Gezimize Katılan üyemizi bir ara ödüllendirdik.  2006 yılında Nahide Aytekin, 2007 yılında ise Antalya’dan Yurdanur Bolat bu ünvanı elde etti.

 

2006 yılında toplumdaki başarılı çalışmalarından ve derneğimize katkılarından dolayı Expochannel Yönetim Kurulu Başkanı, Özhan Erem, ile Eminönü Belediye eski Başkanı Avukat Nevzat Er’e başarı ödülü takdim ettik.

 

Geo Dergisine 2008 yılı “En İyi Gezi Dergisi” ödülünü verdik. (2008 yılı)  

 

Yönetim Kurulu Üyemiz İbrahim Varlık 2008 yılında derneğimize en fazla üye kazandıran isim oldu.

 

 

2008 yılında Saim Orhan’ın  STV’de hazırlayıp sunduğu  Ayna Programına, yılın en iyi gezi televizyon programı ödülünü takdim ettik.

 

2009 yılında  Çağatay Şahin’in   Sky TV’de hazırlayıp sunduğu  Çağatay Yolda  programına yılın en iyi gezi televizyon programı ödülünü sunduk.

 

 

Tempo Travel  Dergisine 2010 yılı En İyi Gezi Dergisi ödülünü Cem Ceminay eliyle teslim ettik.  

 

 

Hürriyet Gazetesi Seyahat ilavesine 2010 en başarılı seyahat eki ödülünü Sayın Serhan Yedig

eliyle sunduk. Gazetede haber oldu.

 

Milliyet  Gazetesi Seyahat ilavesine 2011 en başarılı seyahat eki ödülünü Sayın Kaan Altın

eliyle sunduk.

 

Sky Life Dergisine verilen 2013 yılı en iyi gezi ödülünü derginin editörü, Melih Uslu dernek

başkanından teslim aldı. (3 Ekim 2013)

 

DERNEK ÜYELERİ DERTLEŞİYOR

 

Üyeler arasındaki iletişimi artırmak, derneğimizin hizmetlerine yön vermek ve üyelerinin değerli önerilerini dinlemek amacıyla bir araya geliyoruz. Sahiden çok yararlı olmakta ve her toplantı sonrası derneğimizin vizyonuna yeni pencereler açılmakta. Üyelerimizde bu vesile ile İstanbul’da açılan farklı mekanları tanımış oldu.  

 

Aşağıdaki otel ve tesislerin  davetlisi olduk, kimi çay ve kuru pasta kimi ise  yemek ikram etti. Hepsine teşekkür borçluyuz.  

 

Enka, Balmumcu (Ocak 2001)

Merter Güneş Otel (Ocak 2002)

Tarihi Moda İskelesi (Nisan 2003)

Bostancı Greenpark Oteli (Şubat 2006)

Taksim Gönen Oteli (Ocak 2007)

Laleli Aziyade Oteli (Ekim 2007)

Taksim Lush Oteli (Mart 2008)

Larespark Oteli, Talimhane (Kasım 2008, 2009 için)

İTÜ Vakıftepe, Baltalimanı, (Nisan 2010)

Antik Arabalar Müzesi (Aralık 2010)

Pera Palas, (Ocak 2011)   

Kahve Dünyası, Kabataş (Mart 2011)

Sepetçiler Kasrı, 19 Şubat 2012  (Yeşilay ile)

İstanbul Fotoğraf Müzesi, Kadırga,  7 Ekim 2012

Şerifler Yalısı, 17 Mart 2013 (Çekül Vakfı ile)

Akdağlar Agrega Ocağı, Cendere Yolu (Yemekli, 15 Aralık 2013)   

 

 

 

EV ZİYARETLERİ VE ORHAN KURAL’IN EVİNE DE İKİ ZİYARET

 

  • Hem “genç gezginler” hem de “40 yaş üstü grup” dernek başkanı Orhan Kural’ı evinde ziyaret ettiler. Anı müzesi ve gezi kitaplarını incelediler. Tabii bir de ikram vardı. Dostluklar derinleşti, bol sohbet vardı. Daha önce 2006 yılı Ekim ayında  

 

  • Üyemiz Sacide Yörük de  45 yaş üstü üyelerimizi kendi evine davet etti ve çok güzel ağırladı. 

 

  • Parman Ailesi bizleri 2009 yılı Temmuz ayında  Kocaeli’nde yazlık evinde bir güzel ağırladı. Ağaçtan dut yedik.  Hemen hemen tüm yönetim kurulumuz katıldı.   

 

  • On üç dönümlük tarlaya yaklaşık 600 ağaç diktim. Çok masraf ettim. Böylece bir vatandaş olarak ağaçlandırma görevimi yerine getirdim.   İşte bu çiftlikte  50’ye yakın üyemizle 16 Mayıs 2010 Pazar günü buluştuk. Rüzgarın şiddeti bizim neşemizi bozmadı. Berfu Hanımın fedakarlığı, Silivri Belediyesi’nin masaları ve bankları, Sarıyer Belediyesi’ne tahsis ettiği otobüs için teşekkürler.

 

  • İnci Özmestçi evinin bahçesinde üyelerimize özel bir davet verdi. Hava güzeldi, ortam güzeldi, ikram zengindi. Onbeşe yakın üye ve yönetim kurulu üyesi katıldı. Müzik, dans ve derin sohbet vardı. Daha sonra çaylar içildi. Teşekkürler İnci Hanım, Tarih 4 Haziran 2011

 

 

ÜLKE MUTFAKLARINI BİRLİKTE TADIYORUZ

 

Farklı yemek kültürlerini tatmak, gene ilginç mekanları keşfetmek, kalabalık olmanın avantajını kullanarak daha ucuz akşam yemeklerinde bir araya gelmek amacıyla bu projeyi devam ettiriyoruz.  

 

  • Ülke mutfaklarını birlikte tatma programı dahilinde Hindistan mutfağının en güzel örneklerini sunan Sultanahmet’teki Dubb Restaurant’ta zengin bir menü ile 15 Mayıs 2003, Perşembe akşamı Saat 20.00’de üyelerimizle müzik eşliğinde terasta buluştuk.

 

  • Tünel’de Tayland  Lokantasındaydık. Tarih 10 Mart 2004. Ayşe Ersoy bizler için şarkı söyledi, tanıştık,  iyi vakit geçirdik, farklı bir tat aldık.    32 kişi idik.

 

  • 8 Mart 2005, Salı günü akşamı Sultanahmet Torun Sokaktaki Kore Lokantası’nda 30 üyemizle  çok çeşitli doyurucu ve ekonomik bir mutfağı tattık. Alp Özeren’in  müziği ile renklenen bu akşamda üyelerimiz birbirine daha da kaynaştı.

 

  • 13 Aralık 2005 günü 54 üyemizle birlikte Taksim’deki Great Hong Kong Çin Lokantasına gittik. Yuvarlak masalar döndü. Yemek kişi başı  17 YTL idi. Yemek biraz doğrusu bazılarınca az geldi, Ama mühim olan  birlikte olmaktı.  

 

  • Tarih 16 Mart 2006,  Bu kez sıra doğu mutfağı, yer, Aksaray, Güzelşehir Lokantası, 35 kişiyiz. Çiğ köfte, patlıcan, ayran, iç pilav ve künefe türküler eşliğinde ikram edildi. Tabii ben et kısmını yiyemedim.  Farklı bir ortam vardı. Sahibi Muharrem ve kardeşleri sıfırdan bu noktaya nasıl geldiklerini bize  anlattılar.

 

  • Sıra Çerkez Mutfağındaydı !  Günlerden 27 Nisan 2006  Perşembe, Beyoğlu’nda bir ara sokakta adı, Kallavi, Fıççın Çerkes Lokantasında yöneticisi Leyla Hanım, Çerkez Çorbası, Hengel, (Sütlü erişte çorbası, Kafkas çorbası, Gebın,(Kıymalı, patatesli, Fıccın, Zeytinyağlı Lahana Sarma, Çerkez Peyniri, Çerkez Salatası, Naş’ı Accın (Kabak tatlısı), yani menü zengin bol, lezzetli, derinleşen sohbetler, fiyatı da makul ve sabit,  yani korkutucu bir fatura bekleme korkusu yok !

 

  • 9 Kasım 2006 tarihinde Taksim’deki La Martin Caddesi’indeki Musafir restoranında elli üyemize acılı  Pakistan yemeklerinden bir menü sunuldu. Restoran’ın sahibi aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi’nde İngilizce öğretmeni imiş.  Ama bizim için  daha da önemlisi arkadaşlar bir araya geldiler, konuştular, tecrübelerini paylaştılar. Üyelerimiz içecek hariç yemek için 20YTL ödediler. Atilla Atasoy da katıldı. Bir ev havasında samimi bir atmosfer vardı.

 

  • Tarih: 19 Mart 2007,  Tanhcia Yunan Lokantasında bu kez  29 kişi idik. Artık aramızda olmayan  Esin Afşar ve eşi de bizlerle idi. Yemek çok lezzetli ve bir o kadar da çeşitliydi. Sahibi Fatih Beye derneğimizin yaptırdığı ahşap duvar kaşığını hediye ettik. Canlı sahnelenen  Yunan müziği herkesi coşturdu. Fiyat inanın çok makuldu ! 

 

  • 11 Ekim 2007 tarihinde Laleli'de yer alan Taşhan adlı Kervansaray'ın hoş atmosferinde gerçekleştirilen kulüp yemeğimiz 18 kişinin katılımıyla  son derece keyifli gezi sohbetlerine sahne oldu. Gecede mekan sahibi Kemal Bey'e turizme yaptığı katkılar sebebiyle ödül verildi.  Gecenin sonunda ise alt katta yer alan mahzen bölümünde arzu eden üyelerimiz sahne gösterilerinden oluşan Türk gecesine katıldılar.

 

  • Yirmi üç üyemiz ve üye adaylarımız 16 Ekim 2007, Salı günü Kadıköy ünlü Çiya Lokantası’nda Güneydoğu Anadolu Mutfağını tattı. Üyelerimize maliyeti 17 YTL idi. Amaç bir araya gelmek, tecrübelerimizi aktarmak ve yeni mekanlar görmek idi..

 

  • Koşuyolu Radika hoş bir mekan. Geleneksel yemekleri ile ünlü. 11 Aralık 2007’de Yönetim Kurulu üyemiz, Burcu Tuğba Düzgüner’in  çabaları ile 31 sayısına ulaşıldı. Hoş bir gece yaşandı.

 

  • Hasanpaşa’da iddialı bir Ali Güler ve iddialı bir lokanta. Eski İstanbul fotoğrafları, sır çorbalar, sır tatlılar ve gizemli Güler  Osmanlı Mutfağı. Yirmi üyemizle o gece hem de Nazmi Hocamızın doğum gününü kutladık. Her ülke  gecesi  bazı yeniliklere şahit oluyor. Tarih: 17 Ocak 2008

 

  • 15 Nisan 2008 Salı günü saat 20’de Gümüşsuyu’nda Hong Bin Lou Chinese Restaurant’da Çin Mutfağının çok özel bir menüsü ile bir kez daha buluştuk.

 

  • Rejans. Devrim sonrası İstanbul’a kaçan beyaz Rusların kurduğu bir lokanta. Değerli atamız çok sevdiği bu mekana kendi eliyle özel bir fotoğrafını hediye etmiş. Üyelerimiz her toplantımızda daha da kaynaşıyor. Modern folk üçlüsünün ünlü elemanı Doç. Dr. Ahmet Kurtalan da orada. idi  Gerçi yemek kalitesinden şikayetler oldu ise de genelde herkes memnun görünüyordu. Tarih 25 Kasım 2008 

 

  • Cihangir’de şık ve genç bir hanımın yönetiminde hoş bir lokal “Kafe 17. Yemeğe katılan üye sayımız 40’ı buldu. Neşeli bir gruptuk. Martın son gününde zengin bir menü,  Soprano Nilgün Serimoğlu önderliğinde şarkılarla süslendi. Ücreti de gene  makuldu, 35 TL. 31 Mart 2009

 

  • Parsifal Beyoğlu Kurabiye Sokakta Ayfer Hanım ve Ablasının marifetlerini sergilediği ufak ve samimi bir lokal. Enginarlı pilav, havuç mücver, ıspanak borani, özel bir tatlı ve  enginarlı çorba sunuldu. Ücreti 25 TL idi. Maalesef bu kez sayımız az kaldı. 15 Aralık 2009

 

  • Beyazıt’ta Özbek Mihman Sofrasından herkes gene mutlu ayrıldı. Pilav, mantı, kebap, salata, makarna ve yeşil çay, kısacası harika ve lezzetli bir menü sundular. Yaklaşık 30 üyemiz katıldı. Hüseyin Gökçe’ye teşekkür ederiz. (9 Kasım 2010)

 

  • Ülke yemekleri gecelerine bir yeni halka eklendi. 8 Mart 2011 Kadınlar Gününde Haliç kıyısındaki Barbara Giritli Lokantasında 28 üyemizle buluştuk. Aslında bu mekan pahalı olarak biliniyor. Ama grup olunca fiyatları düşürüyoruz. Kişi başına 30 TL ödedik. Karlı bir akşamda uzun bir masa etrafında sohbetler derinleşiyor. Menüden dolayı doğrusu övücü sözler alamadık. (Torik pilaki, zeytinyağlı dolma, tarla börülce, radika, fava, balık börek, çupra ve tatlı)  

 

  • Bu sene sıra Üst Bostancı’da bulunan Nalia Lokantasındaydı. Lahana Çorbası, Lahana sarma, mıhlama, turşu, kavurma, Çayeli kuru fasülye, laz böreği, Nalia mısır tatlısı, kabak pastası ve daha nice tatlar. Üyelere ücreti sadece  30 TL idi. Yirmibeşe yakın üyemiz katıldı. Orhan Kural köprüdeki kaza nedeni ile yetişemedi.  Herkes mutlu ayrıldı.  Tarih 10 Nisan 2012

 

  • Demirkapı Rami Demirkapı’da bulunan, Vezir Sofrası (Karadeniz Mutfağı) bakanların ve Valimizin de sık sık ziyaret ettiği,  kendine has özellikleri ile dikkati çeken bir tipik lokantaydı. Yemek çeşidi de çok zengin ve  masadakiler lezzetli idi. Çok özel fiyat aldığımız için en az 20 kişinin  olması gerekiyordu. (Normalde 70 TL olan bu ücret 35 TL’ye indirildi.) Maalesef bazı isim yazdıranlar  gelmeyince aradaki farkı dernek kasasından ödemek zorunda kaldık. (18 Aralık 2012)

 

  • Aksaray Uygur Lokantası Bu kez merkezi bir konumdaki lokantayı araştırdık. 25 üyemiz samimi ortamda  bol bol sohbet etti. Ücret de  çok makuldü (25  TL).  Lokantanın Sahibi Yusuf Bey bize Uygur Mutfağı hakkında genel bilgi verdi. Panter Emel de bize katıldı.  12 Kasım 2013

 

 

 

GÖRME ENGELİLER İÇİN

 

Kulübümüz ilk yayını olan ve çok sayıda gezgin/yazarı bir araya getirerek büyük ilgi gören Sefername I’ i artık görme engellilerde  de okuyabilecek. Merkezi Ankara’da bulunan ve Türkiye’nin her tarafındaki üyelerine kaset servisi yapan Altı Nokta Körler Derneği, Sefername I  adlı eseri de kütüphanesine dahil etti. Eski üyemiz Feyza Kelly’e teşekkür ederiz.

 

“COFFEE ME” İLE ORTAK AKTİVİTELER YAPTIK

 

Gezginler Kulübü ile Coffe me bir süre  gezgin ruhunu birleştirdi. Dernek üyelerimize Şişli, Sultanahmet ve Eskişehir Coffe me şubelerinde farklı nedenlerle buluştuk.  Eskişehir ve Şişli’deki kahve zinciri Coffee  me Şubelerinde Orhan Kural’ın Gezi fotoğrafları sergileri açıldı. Maalesef daha sonra bu kahve zinciri  kapandı.

 

ŞİZOFRENİ DOSTLARI DERNEĞİ’NE DESTEK

 

Kulübümüz, Şizofreni Dostları Derneği’nin 18 Mayıs 2003 tarihinde Profilo Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirdiği geceye  destek verdi. Romalı Perihan ve Hüner Coşkuner sahne aldı.

 

SERVAS VE COACH SURFING İLE İŞBİRLİĞİ

 

Kulübümüz Servas ile iletişime geçerek farklı etkinlikler gerçekleştirdi. Derneğimiz Servas ile her zaman işbirliği içersindedir. Üyemizseniz ve yalnız geziyorsanız herhangi bir ülkede gezgin dostun evinde misafir kalmak, onların kültürlerine ortak olmak isterseniz bizi arayın sizi Servas ile tanıştıralım. (www.servas.org/Turkiye)

 

Servas olağan toplantısını 25 Eylül 2003 tarihinde dernek merkezimizde yaptı.

Dernek Başkanı Prof.Dr. Orhan Kural evinde çok sayıda “Servas Üyesini” misafir etti.

 

2006 Mayıs ayında yeni Servas Başkanı Gezginler Kulübü’nü ziyaret etti ve Orhan Kural ile görüştü. Bir dönem Yönetim Kurulu üyemiz ve Başkan Yardımcısı olan  Burcu Tuğba Düzgüner aynı zamanda Servas’ın uluslar arası yönetiminde görev aldı.

 

Coach Surfiıng’e destek olmak için Orhan Kural üye oldu. Özellikle genç ve maceracı gençlerin kullandığı bir site. Bu site sayesinde farklı ülkelerdeki gezginlerle tanışmış oluyorsunuz.  

 

SEFERTASI HAREKETİ

 

Kulübümüz  Mart ayında, her geçen gün sayıları çığ gibi büyüyen, yörelerin kendine has yemek kültürünü hızla yok eden ve sağlıksız Amerikan yemek alışkanlığını dünyaya yayan “fast food”lara karşı, Sefertası Harekâtı ile ortak bir toplantı yaptı. Toplantıda Cem Karaca, Erol Büyükburç, Attilâ Atasoy, Dr. Can Ataklı ve Güngör Bayrak da bizlerleydi. Bu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Sadece İstanbul’da  o sıralarda 25 adet McDonald’s dükkânı kapandı.

 

Kulübümüz Akdeniz Mutfakları Konservatuarı, Aşçılar Derneği, Diabet ve Beslenme Derneği, İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği, Mutfak Dostları Derneği, Mutfak Profesyonelleri Derneği, S.O.S. İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu ve Tüketiciyi Koruma Derneği ile Sefertası Hareketi’ni destekleyerek “Fast Food”a karşı güç birliği oluşturdu. Bu yönde ilk adım olarak 26 Nisan 2001 Perşembe günü Florya’daki Ziya Şark Sofrası’nda toplantı düzenlendi. Bu hareketin mimarı Ümit Sinan Topçuoğlu artık aramızda değil.

 

 

GELENEKSEL SOKAK YEMEKLERİ ve AFRİKA  FESTİVALLERİ

 

1-3 Haziran 2001 tarihleri arasında Sultanahmet’te düzenlenen 1. Geleneksel Sokak Yemekleri Festivali’ne destek veren kuruluşlar arasında yer aldı. Kulübümüzün başkanı Orhan Kural açılışta bir konuşma yaptı. Festivalin ilk günü Akbıyık Sokak Şenliği kapsamında yer aldı. Bu festivalin ikincisi 2002 yılı Haziran ayında tekrarlandı ve Dernek Başkanı Prof.Dr. Orhan Kural gene açılış dolayısıyla sahnede  kısa bir konuşma yaptı.

 

14 Eylül 2002 Cumartesi günü Beyoğlu Belediyesi, Sefertası Harekatı ile birlikte Taksim Gezi Parkı’nda “Damak Bayramı” Başlıklı geleneksel sokak yemekleri günü yapıldı. Yağmura rağmen büyük ilgi gördü. Açılış töreninde Orhan Kural kısa bir konuşma yaptı.

 

5 Eylül 2006’da derneğimizin bulunduğu sokakta Roman dostlar, Afrikalılarımız, dernek üyelerimiz ve sevenlerimizin katılımı bir sokak festivali düzenledik. Gana grubunun evlerinde ve Armada Oteli’nin hazırladığı Afrika yemekleri bilhassa pilav çok beğenildi. Etiyopya ve Gana grupları birer dans gösterisi sundu. Türkiye’nin tek Afrika dansları hocası İnci Turan ve biri İngiliz olan müzisyenleri nefis bir gösterisini izledik. Dizilerin sevimli siyahı Kenyal ı Rafi sempatik tavrı ile ilgi odağı oldu. Daha sonra sırada iki Üstat vardı, Ahmet Selçuk İlkan ve Erol Büyükburç. Madagaskar Fahri Konsolosu Nesrin Karadağ da aramızdaydı. Bize destek olan Eminönü Belediyesi ve Armada Oteli’ne teşekkürler.

 

Fatih Belediyesi,  Bakırköy Sanatçılar Derneği (BASAD), Armada Oteli ile birlikte Dernek  binamızın önünde Akbıyık Caddesinde, müzik, sanatla buluştu. 8  Ekim 2011 Cumartesi öğleden sonra, çini, ebru, resim, karikatür sanatçıları cadde boyunca stantlarını açtılar. Başbakanımızın annesinin cenaze törenine rağmen çok sayıda üyemiz bizimle idi. Değerli Gökhan Karaduman sahne alacak sanatçıları organize etti. İlhami Yıldırım, Erkan Demir, Anıl Enç, İkbal Kevser, Çınar Sivri aramızda idi. Yönetim Kurulu üyemiz Berfu Bozkurt diğer organizasyonu başarı ile takip etti. İkramda bulunduk, Ahırkapı şurubu dağıtıldı.

 

 

“KULÜBE” ADLI DERGİ MAALESEF SADECE BİR KEZ YAYINLANDI

 

Bir dönemde binamızın büro dairesi’nde yer alan  Mezunlar Kulübü ile ortak çalışmamız olan “Kulübe” adlı dergi bir defalık  yayımlandı ve dernek üyelerinin adreslerine gönderildi.

 

EKONOMİK ÖZEL GEZİLER DE YAPIYORUZ

 

Üyelerimiz bizden ucuz geziler de bekliyor. İstmar ile Prag ve Tayland’a çok ekonomik fiyatlarda birer gezi organize edildi. Örneğin, 11-20 Nisan 2001 tarihleri arasında Bangkok (3 Gece) ve Pattaya (4 Gece) olmak üzere THY ile direkt gidiş ve dönüş, beş yıldızlı otel, kahvaltılar ve şehir turu dahil olmak üzere fiyatı sadece 399 $ oldu. Ucuz Prag gezisi, yeni üyelerimizin de katılımı ile Ağustos ayında tekrarlandı. Zaman zaman yakaladığımız bu  promosyon gezilerden sadece üyelerimizi haberdar ediyoruz. Antonina’nın organizasyonu ile İsrail’e gidildi.  Kalabalıktık, 30 üyemiz katıldı. Ocak 2009’daki Sri Lanka promosyon gezimize de ilgi çok  fazla oldu. Kısa zamanda kontenjan doldu. Fas gezimiz Ekim 2009’da 25 üyemizle çok makul bir ücretle gerçekleşti. Şubat 2009’da OTC Turim ile Sri Lanka’ya gittik. Ejder Turizm ile Mayıs (2011)’de Normandiya, Eylül (2011)’de de Beyrut gezileri yapıldı. Mayıs 2012’de More Travel  ile çok ucuz bir Riga – Talinn gezisi gerçekleşti. Ancak  katılım azdı.   

 

YAŞAM HAKKI VE YEDİKULE HAYVAN BAKIM MERKEZİ

 

Gezginler Kulübü, Fatih, Eminönü, Büyükşehir Belediyesi, Beyaz Nokta Vakfı ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası ile beraber 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Armada Oteli bahçesinde, Gönül Yazar, Mahsun Ark, Erol Büyükburç, Onur Akay, Harun Atmaca, Hasan Karayol, Nurşen ve Hakkı Çopuroğlu, Umut Ertek ve DJ Ergün’ün katıldığı  bir etkinliği gerçekleştirdi ve bu toplantı büyük ilgi gördü. Yedikule Hayvan Bakım Merkezi  ile işbirliğimiz devam ediyor.

 

HALİS KURTÇA KÜLTÜR MERKEZİ’NDE

 

Kulübümüz, Şair, Ozan ve Yazarlar Derneği ile birlikte 10 Ekim 2001 Çarşamba günü saat 19.30’da Göztepe Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde “Sanatçılar Çevre İçin El Ele” isimli bir etkinlikte hazırlamıştır.

 

ÜLKE GECELERİ

 

Değişik ülke ve farklı kültürleri ilk kaynağından tanımak için Başkonsolosluk ve elçiliklerle ülke gecelerini programlamaktayız. Müzik, dans, saydam gösterileri sergileniyor ve o ülkenin yemekleri tadılıyor.  

 

Türkan Şoraylı Bir Hindistan Gecesi, (1 Aralık 2010)

 

Epey kalabalıktı, Annem de Sari giydi. Armada’nın desteği ve Hindistan Başkonsolosluğunun işbirliği ile  gerçekleşen bu gecede önce salonumuz süslendi. Elbette Berfu Hanım liderdi. Dünya şampiyonu Ramazan Karataşoğlu’nun cam ve  demirlerle özel gösterisini izledik. Fatoş Mira çok başarılı bir Hint Dansları gösterisi sundu. Başkonsolos, Mr.Vanlalhuma, Türkan Şoray’a “Türk – Hint Halkları dostluk ödülünü” sundu. Üyemiz Hacer Karanlık başarılı bir saydam gösterisinin başlığı  “Muhteşem Hindistan” idi. İki adet de Hindistan şarkısı seslendirildi. Hatta Orhan Kural Türkan Şoray’a evlilik bile teklif etti. Kabul gördü. Çıkışta ayran ve limonata sunuldu.  Berfu Bozkurt’a, Bay Gupta’ya özel teşekkürler.

 

Endonezya Gecemiz Ayşegül Aldinç ve Yaşar ile  Coşkuyla  Kutlandı (4 Mayıs 2011)

 

Çok kalabalıktık, güzel bir gece olduğu düşüncesindeyiz. Endonezya’nın Türkiye Büyük Elçisi Bayan Nahari Agustuni dekoratif Bali şemsiyelerinin önünde zarif tavrı ile beğeni kazandı. Endonezya, Bali, Java, Sumatra, Sulawesi, Irian Java, Borneo Adaları ile çok farklı kültürleri barındırıyor. Endonezya ile ilgili video seyrettik. İki sanatçı dostumuz Endonezya – Türkiye Halkları dostluk ödüllerini Endonezya Büyükelçisi’nin elinden teslim aldı. Ayşegül Aldinç ve Yaşar ! Sonra büyük yemek salonumuza geçtik. Bambularla gerçekleşen geleneksel Endonezya müziğini ve Bali danslarını yuvarlak halka şeklinde ayakta takip ettik. Romalı Perihan ve Semra İnanç da aramızda idi. Satay ve Martabak geleneksel Endonezya  mutfaklarının örneklerini sundular.  

 

Özbekistan Gecesi Emel Sayın ile Çok Ses Getirdi (5 Ekim 2011)

 

Pilavı ile Dansları ile, Müziği ile, Saydam gösterisi ile Özbekistan’ı tanıdık.  Ayna Programına “Saim Orhan” a yılın en iyi gezi programı ödülünü takdim ettik.  Konuk Sanatçımız   Emel Sayın’a Türk – Özbek Halkları dostluk ödülü takdim edildi. Emel Sayın ve Orhan Kural’ın gafları gündeme oturdu, Show TV defalarca gösterdi, çok güldük.  Üyemiz ve fotoğraf sanatçısı Hacer Karanlık’ın başarılı bir  Özbekistan sunumu izledik. Sanatçı Zeliha Sunal, Özbekçe bir şarkı ile bizlerle oldu. Özbekistan Başkonsolosluğu’na teşekkür ederiz.

 

Muhteşem Çin Gecesini  Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Boğaziçi Üniver-sitesi Konfiçyüs Enstitüsü İle Birlikte Hazırladık. Konuk Burhan Öçal idi.  (6 Haziran 2012)

 

Salonumuz gene doldu taştı, Orhan Kural’ın “Çin Temalı” kısa bir saydam gösterisi ile başladık. Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosu Tian Kaisheng aramıza katıldı. Rana Alagöz Çince şarkılar ile Çinli dostlarımızı şaşırttı. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Selman Arınç altıncı defa 34 ülke ile 2011 yılı “En Fazla Ülke Görme” rekorunu Başkonsolosun elinden aldı. Burhan Öçal ile Akın İpek’e Çin – Türk Halkları Dostluk Ödülü verildi. Çin Devlet Televizyonu ve Kanaltürk Kanalı  bizimle idi. Yemek salonunda Wei Liping Kaligrafi Standı açtı. Birçok üyemiz ismini Çince yazdırdı.  Ahmet Özkan Thai Chi gösterisi sundu. Genj Jia ise Çince şarkılar sundu. Duan Siying ise Çay seremonisi gerçekleşti. Ardından yemek servisi başladı. Güllüoğlu da özel bir  ikramda bulundu.

 

Abhazya Gecemiz, Çok Kalabalıktı ve Beğenildi. (7 Kasım 2012)

 

Türk Abhazya Dernekleri Federasyonu Başkanı, Abhazya Türkiye Temsilcisi, Abhazya Devlet Bakanı Adleyba Zurab bizimle oldu. Önce Abhazya’yı tanıtan kısa bir film gösterdik. Devlet Bakanı açılış konuşmasını yaptı. Nepal ve Panama Fahri Konsolosları, sinema oyuncusu Meral Orhonsay, manken Merih Akalın da bizimle idi. Abhaz Türk Halkının dostluk ödülü 2012 yılı Antalya Altın Portakal ödülünü en iyi yönetmen olarak kazanan Erdem Tepegöz ile ünlü sunucu Esra Erol’a verildi. Tabii ödül verilmesinde gene karışıklıklar yaşandı. Bol bol güldük.  Marina iki Abhazya şarkısı seslendirdi. Sonra yemek salonunda dünyaca ünlü folklor ekiplerini seyrettik. Bir de sevimli maskotumuz vardı. Önceki yönetim kurulu üyemiz Canan da dans  sahnedeydi. İkram da Abhaz mutfağından örnekler içeren bir tabak sunuldu. Sanki herkes mutlu ayrıldı. Akşam ATV bu faaliyeti haberler de gösterdi.  7 Kasım 2012

 

Kore Gecemiz Biraz Sessiz Geçti (8 Mayıs 2013)

 

Özbekistan, Çin, Hindistan ve Abhazya’dan sonra 5. ülke gecemiz Kore olarak gerçekleşti. İstanbul Kore Turizm ofisi ile ortak hazırlanan geceyi yönetim kurulu adına Selman Arınç takip etti. Kore İstanbul Başkonsolosu Teodong Jeon’un katılımı ile diplomatik bir anlam kazanan akşam gözyaşı dolu Kore Savaşı anılarını beraberinde taşıdı. Berfu Hanım ve kızı Burcu Kore giysileri ile renk kattılar. Ama gecenin ana konuğu Türk-Kore Dosluk Ödülü’nün takdim edildiği Ali Kibar’dı. Ali Kibar ayrıca açık arttırmada Coşkun Aral’ın Kabe fotoğrafını satın aldı. Doğası ile özdeşleşen Kore’yi 15 dakikalık profesyonel bir video ve benim saydamlarımla tanıdık.Harika sesi ile Serap Yenici, Özkan Turgay eşliğinde bir mini konser verdi ve konserine Korece şarkıları da ilave edince Korelilerin hayranlığını kazandı. Bu kez ikramımız boldu, ancak gördüğüm kadar “acı”dan dolayı tabakta kalan yemekler oldu.

 

Malezya Gecemiz (6 Kasım 2013)

 

Malezya Turizm Bürosu ile birlikte düzenlediğimiz Malezya Gecesi’ne katılım oldukça yüksekti. Ekrem Ataer, Ruhi Su ve Yunus Emre’den türküler seslendirdi. Başta Berfu Hanım olmak üzere Malay kıyafetleri giyildi. Devamında da Serap Yenici iki adet Malayca şarkıyı başarı ile seslendirdi. Malezya - Türk Halkları Dostluk Ödülü, Coşkun Aral ile Ekrem Ataer’e Malezya Turizm Ateşesi Bahruddin Sulaiman tarafından takdim edildi.Coşkun Aral video gösteri eşliğinde çok sevdiği Malezya’yı bizlere  anlattı. Ancak ikram zayıftı, Turizm bürosu bize yeterince destek olmadı ve kenara çekildi.. 6 Kasım 2013

 

 

ÜLKELER,  YEMEKLERİ VE MÜZİKLERİ İLE ÖNCEDEN DE TANITILMIŞTI

 

Gezginler Kurulu Genel Sekreteri Mehmet Atar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı ile ortak yürüttüğü bir çalışma ile “Ülkeler ve İnsanlar” başlıklı program çerçevesinde her ay bir ülkeyi tanıttı. İlki 2001 yılı Ekim ayında Çek Cumhuriyeti ile başlayan programda sırasıyla Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Nepal, İran, Surinam, ve Slovenya yer aldı. Tüm faaliyetler Tünel’deki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Mehmet Atar’a teşekkür ederiz.

 

BAZI ÖZEL TİYATRO FAALİYETLERİ 

 

Derneğimizin üyeleri, Hadi Çaman Tiyatrosu’nun daveti ile 17 Şubat 2002 Pazar günü ücretsiz olarak “Deniz Feneri” adlı tiyatro oyununu izledi. Dernek başkanı oyun sonrası Hadi Çaman ile “Yedikule Hayvan Barınağı”nda sokak köpekleri için yapılan başarılı çalışmalardan dolayı Fatih Belediyesi’ne birer plâket verdi. Hadi Çaman artık aramızda değil.

 

Dernek üyelerimizle, 1 Nisan 2004 tarihinde Nedim Saban’nın daveti ile   “Hangisi Karısı” adlı oyunu izlemek için Tiyatro Kare’ye gittik. Oyundaki tüm sigara içeren sahneleri çıkaran Nedim Saban’a  teşekkür plaketi takdim ettik. Sigara ile Savaşanlar Vakfı Başkanı da  tüm oyunculara birer “onur plaketi” sundu.

 

16 Mart 2006 Perşembe günü yirmi yedi  üyemizle Tiyatro İstanbul’un son oyunu, Tepetaklak’ı izledik Tarih 11 Mart 2006.  Orhan  Kural yönetmen Gencay Gürün’e sigara konusundaki hassasiyeti nedeni ile ödül takdim etti.  Oyunun yedi  oyuncusuna ikişer adet gezi kitabı hediye edildi.

 

 

TİYATRO ÖDÜLLERİ

 

Derneğimiz 2004 yılından itibaren üyelerini ve yönetim kurulunun kararı ile sadece  en iyi tiyatro prodüksiyonuna  ödül veriyor.

 

 

2004 YILI

2004 yılı en başarılı tiyatro prodüksiyonu ödülü Devlet Tiyatrosunun Çayhane adlı oyununa verildi. Dernek başkanı özel bir plaketi 15 Mayıs 2005 Pazar günü oyun öncesi AKM Büyük Salonda oyunun yönetmenine takdim etti.

 

2005 YILI

 

Davetli olan 35 üyemizin katılımı ile Tiyatro Kedi’nin Hakan Altıner’in yönetiminde sahnelediği Kasablanka müzikaline  o yılın en başarılı tiyatro prodüksiyon ödülünü 15 Aralık 2005 tarihinde Dernek Başkanı Orhan Kural Profilo Kültür Merkezi’nde takdim etti. Tüm oyunculara ayrıca gezi kitapları  armağan edildi.

 

2006 YILI

 

2006 Yılı En İyi Tiyatro Prodüksiyon Ödülünü  Tiyatro İstanbul’un Dönme Dolap adlı oyununa  verdik. Tarih: 11 Ocak 2007,  Yer: Profilo Kültür Merkezi, İstanbul’da Gencay Gürün’ün yönettiği “Dönme Dolap” isimli iki kişilik  oyun sonrası ödülü “Berna Laçin” ile “Cihan Ünal’a” Orhan Kural, ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Koray Yeşilada ve Burcu Düzgüner birlikte sundular. 

 

2007 YILI

 

Derneğimizin  2007 yılı en iyi tiyatro prodüksiyon ödülü Şehir Tiyatrolarının sahnelediği Orhan Asena’nın Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe adlı oyununa verdik. Yöneten Nedret Denizhan, bu ödülü yine dernek başkanı Orhan Kural,  Genel Sanat Yönetmeni:  Orhan Alkaya’ya Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesinde oyun sonrası verdi. Bu arada  Yirmi üyemiz bu oyuna davetli olarak katıldı.  Tarih 4 Şubat 2008

 

 

2008 YILI

 

Derneğimizin  2008 yılı en iyi tiyatro prodüksiyon ödülünü Kenter Tiyatrolarının sahnelediği Mehmet Bırkiye’nin yönettiği 39. Basamak” adlı oyununa layık gördük. Mehmet Birki’ye ödülümüzü oyun sonunda sunduk.  Yirmi beş  üyemiz davetli olarak oyunu takip etti. Tarih 20 Aralık 2008 

 

2010 YILI

 

Bu yıl derneğimizin “geleneksel en iyi tiyatro prodüksiyonu ödülünü “Sondan Sonra” adlı oyun kazandı. Duru Tiyatrosu’nun Dennise Kelly’nin oyunundan hareketle sergilediği bu zor, şiddet ve cinsellik içeren oyunun oyuncuları Emre Kınay ile Ahu Türkpençe idi. . Yirmi Beş üyemizin ücretsiz olarak seyrettiği oyunun ödülünü dernek başkanı Orhan Kural 24 Nisan 2010 gecesi akşamı oyun sonrası Kadıköy’de  samimi bir törenle kendilerine  takdim etti.

 

2009,  2011 ve 2012  yılları Yönetim Kurulu ve üyelerimiz ödül vermek üzere  bir oyun için ortak  karara varamamıştır.  

 

2013 YILI

 

2013 yılı en iyi tiyatro prodüksiyonu ödülünü bu kez Ali Poyrazoğlu’nun başrolü oynadığı Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunun sahnelediği “Kaplumbağa” adlı oyununa verildi. Tüm yönetim kurulunun önceden izlediği bu anlamlı oyunun ödülü kendisine Caddebostan Kültür Merkezi’nde 18 Ocak 2014 tarihinde  oyun sonrası Orhan Kural tarafından  takdim edildi. Yetmişe yakın üyemizde de bu ilginç oyunu özel ve ucuz bir ücretle  izledi. (18 Ocak 2014)

 

 

 

 

FİLM FAALİYETLERİ

 

  • 7 Ocak 2005 tarihinde Che Guevara’nın yaşantısından bir kesit sunan gayet başarılı Motosiklet Günlüğü adlı film dernek üyelerimize gösterildi. Bu film Tıp öğrencisi Che’nin ilginç Güney Amerika gezisini anlatıyor.

 

  • Kulüp üyelerimizle  2005 yılında  çok tartışılan Gelibolu filmini Osmanbey Gazi Sineması’nda yapımcısı ve yönetmeni Tolga Örnek’in katılımı ile 10 Mayıs 2005 tarihinde seyrettik.

 

  • 2005 yılı Oscar ödülü dahil belgesel dalında onlarca ödül alan uzun ve titiz çalışmanın meyvesi Kalküta’nın Çocukları isimli  filmi Safa Önal ve Atilla Atasoy ile birlikte 45 üyemiz ücretsiz izledi. Milliyet Sanat Dergisi sinema eleştirmeni Ali Ulvi Uyar film öncesi bize ön bilgi verdi. Kapitol sinemalarına teşekkür plaketi sunduk. Tarih 26 Ekim 2005’ti.

 

  • 7 Mart 2006 Salı günü sinema yazarı Alin Taşçıyan’nın çok hoş ön konuşması ile, birçok ödül alan Otel Ruanda isimli filmi 40 üyemiz bazen üzülerek bazen şaşırarak izledi. Arada üyelerimize bir ikramımız oldu.

 

  • 17 Mart 2006 Cuma günü bir film daha izledik, Baba ile Oğlun En Büyük  Filmin adı:  Büyük Yolculuk, (Le Grand Voyage)  yönetmen;   İsmail Ferroukhi,  Fransa’da yaşayan Faslı yaşlı bir baba ile liseli oğlunun uzun  hac yolculuğunu anlatıyor. İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bulgaristan, Türkiye, Suriye, Ürdün ve nihayet Suudi Arabistan ve  Mekke. Yapımcısı Humber Balsa, 51 yaşında dünyadaki haksızlıklar karşısında  intihar etmiş. Elli üyemiz ve sevenimiz katıldı, yani kalabalıktı.  Zaman gazetesi sinema yazarı Elif Tunca film hakkında bir ön bilgi verdi.

 

  • Gazi Sinemasında 10 Ekim 2006  Salı akşamı çizgi dışı Trans Amerika adlı bir yol filmini izledik. Kalabalıktık,  filmin adı: “Trans Amerika” yöneten Duncan Tucker.  Felicity Hofmman, filmde aldığı ilginç rol ile Oskar’a aday oldu. Film,  Berlin ve Cannes’te büyük ilgi gördü, ödüller kazandı. Film Artı Dergisi yazarı Banu Özdemir film arasında bize  film hakkında çok kısa bilgi sundu.

 

  • Osmanbey Gazi Sineması’ndaki Serge Frydman’nın yönettiği Meleğim adlı filmi 30 üyemiz izledi. Tarih: 23 Ocak 2007,  Filmden önce eleştirmen Kerem Akça “yol filmlerinin tarihini ve özelliklerini” anlattı. Genç ve  güzel bir genelev çalışanı ile bir arkadaşının yetimhanedeki oğlu ile inişli çıkışlı beraberliklerini ve yolculuklarını anlatan bu ilginç ve sıra dışı  yapıt genelde beğenildi.

 

  • Gazi Sineması’nda 35 üye ve sevenimizle zevkli ve maceralı bir yol filmini ücretsiz izledik. Temmuzda  adlı film beğenildi.  Tarih 13 Mart 2007, film öncesi sinema yazarı Burçin Yalçın bize Fatih Akın ve filmin alt yapısını çok güzel özetledi.

 

  • Hoş bir Yol Filmi Daha İzledik, Yaz tatiline rağmen 40 üye ve sevenimiz katıldı. İki dalda Oscar ödüllü Küçük Gün Işığım (Little Miss Sunshine) başlıklı yol filmini üyelerimize ve sevenlerimize Gazi sinemasında 26 Haziran akşamı gösterdik. Sempatik sinema eleştirmeni Kutluhan Kutlu bizi gösteri öncesi aydınlattı. Bu filmin gösterimi için izin veren Özen Filme ve tabii  Gazi Sineması’na tekrar teşekkür ederiz.

 

  • Yaşamın Kıyısındaydık ! Gazi sinemasındaki özel film gösterimine 6 Aralık 2007 gecesi 60’a yakın üye ve yakınımız katıldı. Nurgül Yeşilçay’ın “yılın en iyi sinema oyuncusu” ödülünü kendisi Mısır’da bir festivalde olduğu için kardeşi teslim aldı. Yağmura rağmen epey de kalabalıktık.

 

  • Gazi Sinemasının salonu nerede ise doluydu. Tarih: 12 Şubat 2008. Bir Yeşilçam Klasiği, Hicran Sokağı,  Başrol oyuncusu genç ve yakışıklı Arda Esen bizlerle idi. Film öncesi kendisi ile  filmi konuştuk. Hemen hemen tüm Yeşilçam emeklileri bu filmde buluştu. Türkan Şoray, Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit,  Rutkay Aziz, Ayla Algan, Pelin Batu, Selma Güneri, Müjdat Gezen, Haldun Dormen, Kemal İnci, Bülent Kayabaş,  Selda Alkor. Ben de Bakkal Hüsnü’yü oynadım. Film uzundu. Maalesef bu film Türkiye çapında fazla ilgi toplamadı.   

 

  • 20 Mart 2008, Perşembe Saat 21.00, Bayrampaşa Sende Fazla Kalmayacağım” adlı film  Osmanbey Gazi Sinemasında üyelerimize gösterildi. Başrol oyuncusu Vural Çelik’i davet ettik. Kendisi hasta olarak galamıza katıldı. Bu filmde kısa bir rolü olan  Orhan Kural da çevre için hapse düşmüştü.

 

  • 6 Kasım 2008, Perşembe, Gazi sineması doldu. Filmin adı Mustafa.  Aynı gün filmdeki bol sigara yüzünden Prof. Dr. Ahmet Ercan ile filme dava açacağımızı açıkladık ve ardından açtık. Belgesel evet ama bizler için bir  idol olan  Atatürk’ümüzün  özel hayatı ile yıpratılmıyor mu ? Bunları anlatma gerekir mi ? Bu soruların yanıtını seyrederek ayrıldık. Bu özel gösteri bir köşe yazısınca kaleme alındı. Korsan gösteri organize ettiğimizi söylediler.

 

  • Oscar ödüllü Charlize Theron imzalı film, adı Uyurgezerdi. Değerli Aydın Erol film öncesi bize yol filmlerinin bir antolojisini sundu. Sayımız 40 civarında idi, tarih ise  23 Aralık 2008. Chartier film, Sayın Arzu Yener ve Osmanbey Gazi sinemasına teşekkür ederiz.

 

  • Çok sayıda üyemiz bizimle beraberdi. Tarih 24 Mart 2009, Devrim Arabaları filminin yapımcısı ve yönetmeni genç Tolga Örnek gösteri öncesi bize film hakkında geniş bir bilgi verdi. Babası Oramiral Özden Örnek’in kendisine verdiği bir makale ile harekete geçmiş. Bir grup idealist mühendis ve işçinin devlet demiryolları Eskişehir atölyelerinde zor şartlar altında ilk yerli Türk arabası “Devrim’i” devlet Başkanı Cemal Gürsel’in isteği ile nasıl 4 ay içinde hazırladığını konu almaktadır. Belgesel nitelikte çarpıcı bir film.

 

  • Orhan Kural’ın da juri başkanı olarak çok kısa göründüğü “Adab-ı Muaşeret filmini filmde rol alan oyuncu ile Yıldırım OCAK’ın da katılımı ile özel olarak üyelerimize gösterdik. Göksel Kortay, İzzet Günay, Atilla Atasoy,  Panter Emel de seyirciler arasındaydı. Hababam sınıfı çizgisinde hareketli bir macera gençlik filmi.  Rejisörü genç Emre Akay,  Mayıs 2009

 

  • Erman Filmin özel izni ile 13 Ekim 2009 Salı akşamı Osmanbey Gazi Sineması’nda Ünlü Alman Rejisör Wim Wender’in ölümü sorguladığı  ve Dennis Hoper’in rol aldığı  Palermo Shooting (Palermo’da Yüzleşme) adlı filmi gösterdik. Film doğrusu ağırdı ama 40’a yakın üyemiz ilgi ile izledi. Değerli yönetmen Aydın Erol, film ve  Wim Wender ile ilgili ön bilgi verdi, teşekkür ederiz.  

 

  • 9 Mart 2010’da ilginç bir yol filmini (Nord, Kuzey)  Osmanbey Gazi Sineması’nda seyrettik.   Türkiye’nin Sinema Estetiği dalında önemli ismi Prof. Dr. Mutlu Parkan gösteri öncesi bize sinema endüstrisi hakkında bilgiler aktardı. Yaklaşık 40 üyemiz katıldı, büyük salonda gösteriyi ilgi ile izledik. Fillmin yönetmeni Rune D. Langio idi.

 

  • 12 Ekim 2010 tarihinde Osmanbey Gazi Sineması’nda Uzaklara Gidelim adlı Filmi Seyrettik. Çocuk bekleyen iki sevgilinin  Amerika ve Kanada’nın dört farklı kentinde, farklı yaşam biçimlerine sahip  dostlarına yaptıkları ziyaretler anlatılıyor. Yavaş,  fakat çizdiği karakterlerle etkileyici bir filmdi. Başta Muğla İl ve İlçeleri Kültür ve Tanıtım Derneği’nden öğrenciler  olmak üzere 60’a yakın gezgin ve sinemasever bir çatı altında toplandı.

 

  • Radu Mihaileanu’nun “Ther Concert” Filmi Alkışlandı, Bolşov Orkestrasının kovulan müzisyenler tekrar Çaykovsky’nin eserini çalmak için bir araya geliyor. Moskova ve Paris’te gelişen ilginç bir öykü, ilginç bir yorum. Film öncesi Yeşilçam’ın ünlü jönü Engin Çağlar bize kısa bir izahat sundu. Filmi Tiglon’dan ödünç aldık. Teşekkür ederiz. Tiglon daha sonra hep bize destek oldu.   Kırk üyemiz katıldı. Böylece bir sinema günü daha bitti. 22 Şubat 2011

 

  • Güney Film ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon Merkezi’nin onay ve desteği ile, 15 Mart 2011’de yönetmenliğini Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in yaptığı “Yol” filmi Gazi Sineması’nda gösterildi. Elliye yakın üyemiz katıldı.  Filmin müziği Zülfü Livaneli, baş oyuncuları Tarık Akan, Halil Ergün ve Şerif Sezer’di. Filmin diğer bir  oyuncusu Meral Orhansoy ve Yılmaz Güney filmlerinin yapımcısı Yılmaz Atadeniz konuklarımızdı. Film öncesi bize önemli bilgiler aktardılar. Ancak Cannes’da ödül kazanan bu filmde 3-4 yaşında çocuklara Halil Ergün’ün sigara dağıtıp, çocukların da sigaraları güzelce içmeleri beni çok üzdü. Tarih: 15 Mart 2011.

 

  • Filmin adı, “Kaybedenler Kulübü”, Yönetmen:  Tolga Örnek, Oyuncuları: Nejat İşler, Yiğit Özşener, Ahu Türkpençe ve Serra Yılmaz, Yer Gazi Sineması, Konuşmacımız: Aylin Taşçıyan. Büyük Salonu hemen hemen doldurduk. Muğla İl ve İlçeleri Kültür ve Tanıtım bursiyer öğrencileri de katıldı. Meral Orhonsay da aramızdaydı. Film bol sigara, içki ve seks içerirken aynı zamanda  güldürüyordu. Hem de dönemimiz gençlerinin felsefesini açıkça ortaya koyuyordu. Dikkat çeken bir yapıt. Tiglon’a, Gazi Sineması’na ve Tolga Örnek’e bir kez daha  teşekkür ederiz. Tarih 7 Nisan 2011. 

 

  • 13 Aralık 2011 Salı akşamı kızım Nil Kural’ın ön bilgilendirmesi sonrası genç yönetmen Rubert Wyatt’ın başarılı Maymunlar Cehennemi adlı filmini izledik. Andy Sarkis devrimci goril lider Sezar’ı oynuyordu. İçinde sık sık  düşündüren bazen üzen, bazen heyecanlandıran öğeler vardı. Kırka yakın üyemiz bu filmi Gazi Sinemasında zevkle ve elbette her zamanki gibi  ücretsiz izledi.

 

  • 15 Aralık Perşembe gecesi ise Gazi Sinemasının büyük salonu tamamen doldu. Filmin başarılı yönetmeni  Muğla kökenli Yüksel Aksu (Dondurmam Gaymak filmi ile büyük başarı yakalamıştı.)   ve üç oyuncusunun katıldığı “Entelköy Efeköy’e Karşı” adlı film büyük ilgi gördü. Film benim gibi ekolojiyi önemseyen herkese hitap etti.  Armada’nın armağanı olan şerbeti ikram ettik. Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, Prof. Dr. Ahmet Ercan,  Gül Arda ve Meral Orhonsay da bizimle idi. Muğla İl ve İlçeleri Kültür ve Tanıtım Derneği ve İTÜ Basın Yayın Kulübü geceye destek verdi. Plaketler sunuldu. Herkes mutlu ayrıldı.

 

  • Türkiye Gezginler Kulübü ve İTÜ Basın Yayın Kulübü  Ata Demirer’in baş rol oynadığı BKM yapımı Berlin Kaplanı adlı filme Osmanbey Gazi Sinemasında özel bir gala düzenledi. Filmin rejisörü Hakan Algül ve müzisyen oyuncu.  Tevfik Fikret katıldılar. Bu galaya yoğun bir ilgi oldu. 15 Şubat 2012

 

  • Marigold Otelinde Hayatımın Tatili adlı filmi seyrettik. Ünlü ve yaşlıca İngiliz oyuncuları bir araya toplayan uzun bir tatlı dram. Yönetmeni John Madden. Jaipur’da henüz tamamlanmayan tarihi bir otelde bir araya geliyorlar. Hepsinin ayrı bir hedefi var. Genç eleştirmen öğrencim Berke Göl bize film hakkında ilginç bir sunum yaptı. Salon kalabalık idi. Filmin temposu yavaş, bence  tekrarlar var. Aslında, bu kadro ile çok daha başarılı bir film yapılabilirdi. 007 James Bond filmlerinin değişmez patronu Judi Dernek, Maggie Smith ve  Tom Wilkinson da oyuncu kadrosunda. Ayrıca “Slumdog Millionaire’nin yıldızı Dev Pate’de var.   Birlikte organize ettiğimiz İTÜ Basın Yayın Kulübü Gazi Sineması yönetimine bir plaket verdi. Tarih: 13 Kasım 2012

 

 

  • Kalbe Hitap Eden Üç Oskarlı Bir Film Seyrettik (Life Of Pi), Gazi Sineması bu kez çok kalabalıktı. Ünlü sinema eleştirmeni Ali Ulvi Uyanık Life of Pi’yi  yılın en iyi filmi olarak tanımladı. Dinler arası bocalayan bir Hint genci Bengal kaplanı ile aynı sandalda açlık ve fırtına ile boğuşarak haftalar geçirir. Sanırım bu filmi kaçıranlar için bir fırsat yarattık. Gazi Sineması ve Tiglon’a teşekkürler.  Tarih 30 Nisan 2013

 

  • Beat kuşağının babası kabul edilen Jack Kerouac’ın 1947 yılında gerçekleştirdiği ve 3 yıl süren uzun yolculuğu “Yolda” olarak romana dönüştü. Filme çekilmesine birkaç kez teşebbüs edildi ama uzun yıllar gerçekleşmedi. Kırka yakın üyemiz ve sevenimiz filmi kızım Nil Kural’ın verdiği ön bilgi sonrası izledi. Filmin yönetmeni Walter Salles idi. Genç Oyuncuları Sam Riley, Amy Adams, Viggo Mortersen! Bu uzun film çok sayıda cesur sahne içeriyordu. (3 Ekim 2013)

 

 

5 MAYISTA HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ  

 

Derneğimiz, daima 5 Mayıs akşamı kutlanan basında da  geniş yer alan  Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri’nin organizasyonunda 2002 ve 2003 yıllarında yer aldı. 2003 yılında yapılan Hıdrellez Şenlikleri’ne bir standımızla katıldık. 2004, 2005,  2006, 2007 ve 2008   yıllarında da  Hıdrellez Şenliği alanı dernek binamıza kadar uzatıldı. Böylece yüzlerce gezi sever dernek binamızı ziyaret edip bilgi aldı.  Gerçi yoğun ilgi ve kalabalık bizi rahatsız etmedi değil. 2009 yılında ise sokaklarda yürümenin zorluğu yüzünden şenlik sahile taşındı. 2010 yılında Çarşamba Toplantımız ile Hıdırellez aynı güne geldi. Üyelerimiz toplantı sonrası sahildeki kalabalığa karıştı. Romanlara destek için bir giriş parası alma önerisini basın eleştirince Armada Oteli bu organizasyondan vazgeçti.

 

ÇEKÜL VAKFINA AĞAÇ DİKMESİ İÇİN BAĞIŞTA BULUNDUK

 

Gezilerimizde uçak seyahati sırasında kirlettiğimiz havayı karşılamak için, Çekül Vakfına ağaç dikmesi amacıyla 800 TL civarında bağış yaptık. 

 

İSTANBULUMUZ ASYA İLE AVRUPA ARASINDA BİR KÖPRÜ, ÖZEL BİR SERTİFİKA HAZIRLADIK

 

“İstanbul Where the Continents Meet” Epey uğraştık, çabaladık, 4 – 5 adet sertifika provası hazırladık. Bu sertifikamızı Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanlarımız imzalayacaktı. Sonuçta TÜRSAB Başkanı  Başaran Ulusoy maalesef son toplantıda “Acenteler bunu satın almaz”  dedi ve proje kaldı.  

 

ÜYELERİMİZİN GEZİ KİTAPLARINA DESTEK

 

Ayrıca Gezginler Derneği, üyesi Suna Saygan “Evimin Dışındaki Dünya” isimli gezi kitabının Beril Yayınları’ndan çıkması için yardımcı olmuştur. Kendisi için 2 Ekim 2002 günü dernekte bir imza günü organize edilmiştir. Ünlü fotoğrafçı, Gültekin Çizgen “Fotoğrafça ve Sanatça” ve şeref üyemiz Barbaros Uzunöner’in “Gıdıkım Geldi” ve artık aramızda olmayan üyemiz Evcan Demirtaş’ın “Ayubovan” adlı eserleri de derneğimizin desteği ile Beril Yayınları’ ndan çıkmıştır.

 

Bugüne dek gezi edebiyatımıza da  büyük katkıları olduğunu inandığımız, derneğimizin de manevi desteği ile yayınlanan  üyelerimizin eserleri:

 

Mustafa  ANDİÇ                                         Güney Amerika

Tülay FİLİZ                                     Hayallerimizin Peşine Düşerken

Suna SAYGAN                                           Evimin Dışındaki Dünya

Hüseyin GÖKÇE                                         Dünyadaki Ayak İzlerim

Kemal SUMAN                                           Kah Orada, Kah Burada

Evcan DEMİRTAŞ                                      Ayubovan

Fatma Semiha UÇUK                                  Gezi Notları

Prof. Dr. Şerif Ali TEKALAN                       İsviçre’den Moğolistan’a

      Timur ÖZKAN ve Ankaralı Gezginler            Gezgin Gözüyle Rusya ve Kafkasya 

Gezgin Gözüyle Mısır ve Ortadoğu 

Gezgin Gözüyle Çin ve Uzak Asya 

                                                                       Gezgin Gözüyle Hindistan ve Yakın Asya

Gezgin Gözüyle Afrika 

Gezmek Yaşamaktır (Timur Özkan)

Gezgince (Timur Özkan)

4 Kıtadan (Timur Özkan)

5 Kıtadan (Timur Özkan)

6 Kıtadan (Timur Özkan) Çok yakında

7 Kıtadan (Timur Özkan) Çok yakında

     İhsan Önder                                                Hindistan, Nepal (Beril Yayınları)

 

 

 

PANELLERİMİZ, STANDLARIMIZ:  TÜYAP,  CNR VE TÜRSAB AKDENİZ TURİZM FUARLARI

 

·Gezginler Kulübü ile Tüyap 9 Kasım 1999 tarihinde saat 14.00’te Tepebaşı’nda Tüyap Kitap Fuarında “Gezginlerimiz ve Edebiyat Dünyamız” başlıklı bir panel düzenlemiştir. Paneli bir çok gezgin dostumuz ayakta veya yere oturarak seyretmek zorunda kaldı. Ancak, bomba ihbarı yüzünden bu güzel panel yarıda kaldı. Panelistlerimiz Prof. Dr. Tarık Minkari, Buket Uzuner, Nasuh Mahruki ve Gülten Dayıoğlu idi.

 

Ayrıca, gene Tüyap’ta 9 Kasım 2000 tarihinde Sefername I kitabının yazarlarından  Orhan Kural, Esin Afşar, Attilâ Atasoy, Nasuh Mahruki, Prof.Dr. Jak Deleon ve Gülten Dayıoğlu’nun katılımlarıyla bir söyleşi ve imza günü gerçekleştirildi.

 

·Gezginler Kulübü 21. İstanbul Kitap Fuarına bir stand ile katıldı. (26 Ekim – 3 Kasım 2002), On gün boyunca derneğimizin standına yoğun bir ilgi oldu ve yüzlerce gezisever derneğimiz hakkında bilgi aldı. Dernek başkanı olarak Orhan Kural’ın 200’e yakın gezi kitabı okuyucuları ile buluştu.

 

Derneğimiz 13-18 Aralık 2002 tarihleri arasında da Yeşilköy CNR kitap fuarında da bir stand açtı. Üyelerimizden Kemal Suman, Müjde Birder, Tülay Filiz ve Suna Saygan standımızda imza günleri gerçekleştirdi.

 

27 Şubat – 3 Mart 2003 TÜRSAB’ın organize ettiği Akdeniz Turizm Fuarı’na bir stand ile  katıldık.

 

4 Ekim – 12 Ekim 2003 tarihleri arasında Dolmabahçe Kitap Fuarı’na katıldık. Standımız ve fuar kapsamında, düzenlediğimiz Günümüzün Gezi Edebiyatı başlıklı panel büyük ilgi gördü.

10 –19 Ekim 2003,  2. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarına  katıldık.

 

·25 Ekim 2003 – 2 Kasım 2003, Beylikdüzü’ndeki  22. İstanbul Kitap Fuarı’ındaki, (TÜYAP) standımızı çok sayıda gezisever ziyaret etti. Orhan Kural burada saydam gösterisi ile bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

 

9 – 17 Ekim 2004  günleri arasında Beşiktaş Dolmabahçe Kültür Merkezi’nde  gerçekleştirilen, 5. Kitap Fuarında bir standla yer aldık.  Orhan Kural saydamları ile bir dünya turu yaparken aynı gün gene dernek başkanı Orhan Kural’ın yönettiği Gezi Edebiyatı ve Geziler başlıklı panelde “Nasuh Mahruki, Kenan Işık,  Gülten Dayıoğlu ve Atilla Dorsay” konuştu.

 

8 – 16 Ekim 2005 tarihlerinde TÜYAP ve Kasım 2005’te Tophanede’deki kitap fuarlarında derneğimiz birer  stand ile  yer aldı.

 

27 Kasım 2005 günü Orhan Kural’ın yönetiminde Nasuh Mahruki ve Gültekin Çizgen Farklı Ülkeleri Yazmak başlıklı Grup Medya Fuarcılık tarafından organize edilen panelde buluştu. Gezgin olarak gezi anılarının paylaşılması ve gezi kitapları panelin konularından oldu. Toplantıyı çok sayıda kitapsever izledi.

 

28 Ekim  – 5 Kasım 2006 tarihleri arasında Dernekler- Vakıflar bölümündeki 6 metrekare standımızla TÜYAP Kitap fuarına katıldık.  Gene de yüzlerce kişi derneğimiz hakkında bilgi aldı. Orhan Kural fuar etkinlikleri içersinde gezilerini anlatan bir müzikli saydam gösterisi sundu.

 

·2007 Ekim ayı sonunda açılan TÜYAP Kitap Fuarında bu kez yayınevleri bölümünde yer aldık. Elbette standımıza daha fazla okur ve gezgin ziyaret etti.

 

2008 yılı Kasım ayında açılan TÜYAP Kitap Fuarına gene  dernekler bölümünde yer aldık. Derneğimiz hep ilgi çekiyor. Bilgi aldılar, gezi kitabı satın aldılar. Standımız köşede büyükçe idi.

 

2009 yılı Kasım ayında yapılan Kitap Fuarında gene bir stant ile yer aldık ancak TÜYAP yönetimi sözünü tutmadı. Çok az uğrayan oldu. Oysa çeviri derneğine köşede bizim üç katı yer verilmişti.  Orhan Kural 6 Kasım Cuma günü saydamlarla bu çatıda Mini Bir Dünya turu başlıklı gösteri sundu.

 

Daha sonra stantlarda dernek adını veya şahsen beni görüp yanıma gelerek bir çok soru soranların ancak %2’sinin geri dönüş yaptığını tespit edip fuarlara katılmama kararı aldık. Zaten derneğimize ilgi duyan kişiler, bir yolla derneğimize ulaşıyor.  

 

 

DERNEK BİNAMIZDA VE FARKLI MEKANLARDA  SUCUK VE BALIK PARTİLERİ YAPTIK AMA BEN VEJETARYANIM

 

Sucuk partimize 60 üyemiz katıldı. Üyemiz Hüseyin Akarçeşme’nin ağaç kabuğundan yapılmış Firebrand mangal kömürü ile sucuklar pişti, sohbetler derinleşti. (Haziran 2007)

 

Kırk üyemiz bu kez Muğla Kültür Balıkçıları Derneği’nin hediyesi çupraları tattı. Romalı Perihan İtalyanca şarkılar söyledi. Hoş bir akşamdı. (Temmuz 2007)

 

14 Haziran 2008’de Danimarka Gezginler Kulübü üyelerinin bir bölümünün katılımı ile gene bir  sucuk partisi yapıldı. Partinin ardından Beyoğlu’nda bir gezi ve yemek organize edildi.

 

3 Mayıs 2009’da filmlere, dizilere konu olmuş bir köşk, güzel bir bahçe, Arı Konak, Zeyrek. Kırk üyemizle bir Pazar gününü farklı bir ortamda değerlendirdik. İkbal sucukları ve  Akarçeşme Kömürcülüğe ve Mehnaz Arı’ya teşekkür ediyoruz.  

 

Onur üyemiz Nasuh Mahruki Bhutan Krallığı’nda evlenmişti.  Kendileri evlilik törenlerinde aralarında olamayan biz dostlarını birinci evlilik yıl dönümleri için davet edip bir mangal partisi ile ağırladılar, Tarih:  2 Ekim 2010

 

Dondurma Partimize katılım azdı. Gerçi bu organizasyonu serin bir günde gerçekleştirdik. (28 Mayıs 2011) Aynı gün yönetim kurulumuz da toplandı. Dondurmacımıza kıyafet temin ettik. Geldi ve saatlerce kapımızda sadece bizlere değil mahalle çocuklarına da dondurma dağıttı. Binamızın her katında sohbetler derinleşti.

 

Nasuh’un Güzel Bahçesinde Son Sucuk Partisi, 10 Haziran 2012, Kırka yakın üyemizle yemyeşil bir ortamda güzel bir Pazar öğleden sonra buluştuk. Ekmek, sucuk, ayran ve Berfu Hanımın evde  hazırladığı yemekler ikram ediliyor. Herkes mutlu görünüyor. Ama niye hep “sucuk”,  aslında sucuk çok  zararlı bir besin, yağlı, kalorisi çok,  sonuçta masum bir hayvanın etini yiyoruz. Bundan sonra peynirli mantı veya  gözleme ikram edeceğiz.

 

Nasuh Mahruki’nin Etiler’deki Evinin Bahçesinde buluştuk. Bu kez yağlı sucuk yoktu. Börek ve baklava ikram ettik. Sayımız elliye ulaştı. Nasuh yakında baba olacak olmanın heyecanını yaşıyor. Dostluklar perçinleşti. Kahkahalar yükseldi. Yeni arkadaşlar tanıdık. Ben dâhil bazı dostlarımız anneleri ile geldiler. Ama anneler bir gün değil her gün hatırlanmalılar. 12 Mayıs 2013

 

 

 

KONSER, RESİM ve DERNEK ÜYELERİMİZİN FOTOĞRAF SERGİLERİ

 

Kulübümüz, 25 Nisan 2001 tarihinde, derneğimizin üyesi gazeteci-yazar Çetin Yapıcı’nın Harbiye Askerî Müze ve Kültür Sitesi’nde açılan “Mavi Denizlere Özlem” isimli fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı.

 

 

Coffe me ile başlattığımız ortaklaşa faaliyetler çerçevesinde 4 Nisan 2008’de Eskişehir’de, 20 Aralık 2008’de de Osmanbey’de Orhan Kural’ın Gezi Fotoğrafları Sergileri açıldı.

 

Üyemiz Kemal Kaya’nın Massailer Beyoğlu’nda Başlıklı fotoğraf sergisi 2- 30 Nisan 2009 tarihleri arasında Beyoğlu Sanat Kafe’de açık kaldı. Sergi, Dernek Genel Sekreterimiz Mehmet Atar tarafından organize edildi. Gerek üyelerimiz gerekse basının ilgisini topladı.

 

Derneğimizin birinci karma fotoğraf sergisi “Yola Çağrı” başlığı ile Sirkeci garında açıldı. Yirmi üç üyemizin 61 adet birbirinden renkli, dünyanın farklı coğrafyalarından ilginç fotoğraflarının sergilendiği bu gösteri büyük ilgi gördü. Bu hafta boyunca özellikle  gara gelen  yabancılar, sergimizi ziyaret etti. İzzet Keribar, Coşkun Aral, Hacer Karanlık, İbrahim Zaman, Gültekin Çizgen  ve Nasuh Mahruki’nin eserlerinin yer aldığı bu sergi ilgi gördü.

 

Sirkeci Garından sonra ikinci sergimiz İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde bir hafta  açık kaldı. Nezih ortamdaki bu serginin açılış ikramına İbrahim Zaman ve Nasuh Mahruki yanında çok sayıda üyemiz katıldı.  Tarih 7 Ocak 2011

 

Yirmi sekiz dünya gezgininden dünyanın farklı köşelerinde tespit edilmiş rengarenk 61 enstantane.Bu gezginlerin arasında Zeytinburnu Belediye Başkanımız Murat Aydın, Türkiye Gezginler Kulübü Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Ayna Programı Yapımcısı Saim Orhan ve ünlü fotoğrafçılar Gültekin Çizgen, İzzet Keribar, üyemiz İbrahim Zaman ile üyemiz Hacer Karanlık, tanınmış gazeteci Coşkun Aral da var. Evet sergimizin açılışını ilçe belediye başkanı ile birlikte yaptık. İkram bol ve güzeldi. Sonra tüm AVM’ne duyuru yapıp herkesi davet ettik. Bir anda sergi alanımız doldu. Zeytinburnu Belediyesi’ne, Olivium’a ve siz değerli üyelerimize çok teşekkür ederiz. Tarih: 18 Mart 2011, Cuma 

 

Yeni Bosna’da bulunan Star City’deki sergimiz 6 Mayıs 2011 tarihinde Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Devecioğlu’nun katılımı ile zengin bir ikramla başladı. Bizi yalnız bırakmayan üyelerimize teşekkür ederiz. Ortam gayet şık ve zarifti. AVM ziyaretçileri ilgi ile sergiyi adımladı. Bu sergiye diğerlerinden farklı olarak  Ara Güler ve Kemal Kaya’nın fotoğrafları da eklenmiş oldu.

 

Kuyumcukent  AVM’de Sergimiz Uzun Süre Açık Kaldı. Dans gösterileri ve Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nun katılımı ile geniş ve aydınlık orta sahada yeni bir karma sergimizi 30 Haziran 2011 tarihlerinde açtık.

 

İstinye Park, popüler, aslında AVM içindeki bir mağazadan marka bir ceket ve pantolon alan bir şahıs  sırf hava olsun diye harcadığı bu para ile aslında bizim bir gezimize katılabilir. Ben AVM’leri pek sevmem, hepsi bir tüketim “mabedidir.” Dernek üyelerimizin dünyanın dört bir köşesinde çektikleri fotoğraflar İstinye Parkın giriş katında daire şeklinde teşhir edildi. Açılışını Orhan Kural ile bizleri destekleyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yaptı. Ölçülü bir ikramda bulunduk, 30’a yakın üyemiz burada  bizimle idi. 13 Ocak 2012

 

“Yolculuk” teması ile oluşturulmuş bu çalışmada, dünyanın değişik coğrafyalarından 51 eser Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde sergilendi. Nasuh Mahruki, Coşkun Aral, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İzzet Keribar, İbrahim Zaman, Ara Güler,  Saim Orhan ve Orhan Kural’ın  da eserleri ile bu sergide yer aldı. (11 – 18  Temmuz 2014)

 

 

Starcity’de yeni bir sergi açtık. “Yola Çağrı”Yenibosna Starcity  artık çok kalabalık bir AVM!  28 gezgin üyemizin dünyanın dört bir yanında fotoğrafladığı 72 adet eser tüm Aralık ayı boyunca sergilendi .1 Aralık Pazar günü açılış töreninde Orhan Kural bir konuşma yaptı. 6 üyemiz bizimle birlikteydi. . Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı da aramızda  idi. (Aralık 2013)

 

 

 

 

HAVAALANLARINDA “YOL ÇAĞRISI” BAŞLIKLI FOTOĞRAF SERGİLERİ

 

  • Derneğimizin organize ettiği, üyelerimiz ile ülkemizin, tanınmış fotoğrafçılarının eserlerinden oluşan Yol Çağrısı Fotoğraf Sergisi' ve açılışını TAV İstanbul Genel Müdürü Sn. Kemal Ünlü’nün katılımı ile Atatürk Havalimanında gerçekleşti.(9 Kasım 2012). Bir aya yakın bir süre açık kaldı.  

 

  • Aynı sergimiz Mart 2013’de İzmir’de Adnan Menderes Havalimanında bir ay açık kaldı.

 

  • Ocak 2014’te Ankara Esenboğa Havalimanında gezginlerle buluştu. Ankara Grubumuza ve Ankara Temsilcimiz Mete Beye teşekkürler. Şubat ayında açık kaldı.

 

FOTOĞRAF SERGİSİ KATALOĞU HAZIRLANDI

 

Zeytinburnu Belediyesinin katkıları ile Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali TAV Galerisinde 09 Kasım 2012’de açılan Karma fotoğraf sergisinin katalogu YK üyemiz Hüseyin Gökçe tarafından hazırlandı. (Kasım 2012),

 

 

İZMİR ÜYELERİMİZLE TOPLANTI

 

Gezginler Kulübü kurucu başkanı ve İzmir’deki Gezginler Kulübü  üyeleri 20 Aralık 2002 ve 13 Ocak 2003 tarihlerinde Alsancak’taki Sevinç pastanesinde buluştu ve sohbet etti.

 

10 Nisan 2008 akşamı  İzmir temsilcimiz Emre Gezgin’in organizasyonu ile İzmir’de bulunan gezi dostlarımız ve üyelerimiz Fransız Kültür Merkezi’nde  bir araya geldi.  

 

Maalesef İzmir’de çok etkili olamadık.

 

ANKARALI GEZGİNLER’DEN DAİMA GÜZEL HABERLER VAR

 

Derneğimiz üyelerinden Timur Özkan tarafından kurulan ve aralarında Ankara’da yaşayan kulübümüz  üyelerinin de bulunduğu çok sayıda üyeye sahip Ankaralı Gezginler Grubu, yaptıkları etkinliklerle kısa zamanda tanınan ve takdir edilen bir grup oldular.

 

İlk önce Ankaralı Gezginler adını verdikleri seriden ve “Dünyadan” “Türkiye’den” ve “Ankara’dan” gezi yazılarından oluşan ve editörlüğünü Timur Özkan’ın yaptığı üç kitap yayımlayan Ankaralı Gezginler daha sonra “Gezgin Gözüyle” adlı yeni bir seriye başlayarak bu seriden de şu kitapları çıkardılar. “Rusya ve Kafkasya”, “Mısır ve Ortadoğu”, “Çin ve Uzak Asya”, “Hindistan ve Yakın Asya” ve Afrika.   

 

Bugüne kadar yayımlanan toplam sekiz kitapta, aralarında tanınmış gazeteci ve gezginlerle birlikte kulübümüz üyelerin de bulunduğu 100'den fazla gezgin yazar biraraya getiren grup üyeleri çeşitli gazete ve dergilerde yer alan çok sayıda gezi yazısına da imza attılar..

Ankaralı Gezginler düzenledikleri fotoğraf sergileriyle de dikkat çektiler. Grup üyelerinin fotoğraflarından oluşan ve bu yıl altıncısı düzenlenecek olan sergilerde yer alan fotoğrafların takvimlerini LÖSEV yararına satan grup üyeleri ayrıca geçtiğimiz yıl, biri ABD'nin Birmingham kentinde diğeri Rusya'nın başkenti Moskova'da olmak üzere yurt dışında da iki sergi açtılar.

Bunların haricinde "fotoğraf sunumlu ülke mutfaklarında toplantılar", "tematik Ankara gezileri", "Ankara Çiğdemi adlı haber bültenleri", "konuk oldukları radyo ve TV programları" vb çeşitli etkinliklerini sürdüren Ankaralı Gezginler, sık sık İstanbul toplantılarımıza ada katılmaktadırlar.

Ayrıca kulübümüzün kuruluşunun 10. yılına denk gelen Ankara gezimizde biraya gelen Ankaralı ve İstanbullu gezginlerle birlikte ve Timur Özkan'ın organize ettiği bir programla Anıtkabir'i ziyaret ederek Ata'mızın mozolesine çelenk bıraktık ve şeref defterini imzaladık.

Ankaralı Gezginler, İzmirli gezginlere de örnek oldular. Geçtiğimiz yıllarda kurulan İzmirli Gezginler Grubu'nun da düzenleyeceği etkinliklerle, İzmir ve çevresindeki gezginleri biraraya getireceklerine inanıyoruz.

Kulübümüzün kuruluşundan beri Ankara temsilciliğini yürüten Timur Özkan, yurt dışında bir göreve gittiği için, Ankara temsilciliğini üstlenen Mete Darcan da gezgin çevrelerinden tanınan ve sevilen bir gezgin olup bu görevi başarıyla yürüteceğine inanıyoruz

 

 

ÇALIŞTAY ÇALIŞMALARI

 

FOTOĞRAF ÇALIŞTAYI

 

Çok yararlı bir çalışmayı  tamamladık, bu da bir ilkti. Üyemiz İbrahim Zaman saydamlarla fotoğraf ve ışık dünyasının sınırlarını ve kendi tecrübelerini bize aktardı. İkramda bulunduk.  Sadece üyelerimizin katıldığı bir aktiviteydi, herkes çok mutlu ayrıldı. Otuz civarında üyemiz katıldı.  Bu tip buluşmaların devamını dilediler. Tarih:  4 Aralık 2011, Yer Armada Oteli. Armada Oteline ayrıca teşekkür ederiz.

 

YÖN BULMA ÇALIŞTAYI

 

İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi öğretim üyesi öğretim üyesi  Prof. Dr. Cengizhan İPBÜKER’in anlatımlarıyla,  10 Haziran 2012 Pazar günü Armada Otelinde Harita ve Yön Bulma Çalıştayı organize ettik. Yirmi civarında üyemiz katıldı. Genel harita bilgisi ve bir gezgin olarak haritanın doğru ve etkili kullanımı konusunda bilgilendik.  

 

   
Türkiye Gezginler Kulübü Derneği
Akbıyık Keresteci Hakkı Sokak No: 50, Cankurtaran, Sultanahmet – İSTANBUL
Tel: (212) 518 54 02 | Faks: (212) 285 65 31 | e-posta: [email protected].edu.tr
web tasarım